Blagdan Trebinjske biskupije

Foto: Cnak

TREBINJE – Nebeski je zaštitnik Trebinjske biskupije od pamtivijeka sv. Mihovil arkanđeo, kojemu je u gradu bila posvećena katedrala od 11. stoljeća nadalje. Pa i kada je 1251. sjedište preneseno na Dubrovačko more na otok sv. Marka – s pučkim izgovorom Mrkan – tijekom vremena sagrađena je na otoku katedrala s istim arkanđeoskim naslovom. U tu su katedralnu crkvu, i trebinjsku i mrkansku, bili pokopani i neki biskupi. Otkada je župnu crkvu Male Gospe Sveta Stolica uzdignula na rang trebinjske katedrale, 1984. godine, biskup Pavao Žanić odredio je, u suglasju s klerom, da se u nedjelju prije blagdana sv. Mihovila slavi Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije. Tako je i ove godine, 22. rujna 2019., proslavljen svetkovinski blagdan svetoga arkanđela zaštitnika, kojemu je pokoncilska liturgijska obnova priključila i arkanđele Gabriela i Rafaela. Župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju don Ivo Šutalo, poštujući uvriježenu praksu, na uočnicu priredio je orguljaški koncert u katedrali gdje je Katja Krolo-Šarac, magistrica crkvene glazbe, izvela dionice iz djela S. Bacha, F. Mendelssohna, S. Karg-Elerta, D. Zipolija, M. Lešćana i L. Boëllmanna.
A sutradan, za nedjelju, priredio je i pozvao biskupa apostolskog administratora Ratka Perića da predvodi misno slavlje. Odazvali su se župnici Trebinjske biskupije: dekani don Rajko iz Stoca i don Ivica iz Neuma, zatim don Tomislav iz Čeljeva, don Gordan s Domanovića, don Pero iz Rotimlje, don Nedjeljko iz Gradca, don Anđelko iz Hutova, don Antun s Hrasna, don Bernard iz Ravna i Trebinje. Koncelebrirali su don Milenko, profesor iz Sarajeva; don Mladen, župnik Sv. Ivana i don Pero tajnik iz Mostara. Asistirala su dva bogoslova: Antonio s Hrasna, kandidat za đakonat, i Nikša iz Graca, student četvrte godine na Filozofsko-teološkom institutu na Jordanovcu u Zagrebu. Iz Hrasna su bili pjevači Župnoga zbora kao i skupina ministranata osnovne škole.
Biskup je u propovijedi govorio o postojanju đavla i kako se može čak zamaskirati u “anđela svjetla”, te da mu zapravo najviše odgovara da ga se niječe, kao što to neki i čine. On tek tada trijumfira. Rastumačio je neke pojmove kao što su osobe, zlodusi, đavli, što je zlo i tko su anđeli.
U početku je don Ivo pozdravio biskupa, svećenike i sav puk, župljane i hodočasnike, i predstavnike Zahumsko-hercegovačke eparhije, o. Miloša Lovrića, trebinjskoga paroha, i Branislava Rajkovića, đakona pri sabornom hramu u Trebinju. Domaćin je poslije slavlja u katedrali počastio celebranta i koncelebrante, pjevače i ministrante u prostorijama župne kuće.