Blagoslov crkve i posveta oltara

Foto: Cnak

NEVESINJE – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, svojom veličinom jedna je od najvećih župa u Hercegovini zauzimajući prostor oko 4000 km2. Prostorno pokriva više općina sjeveroistočne i Stare Hercegovine: Nevesinje, Kalinovik, Foča, Čajniče, Novo Goražde, dio općine Goražde s desne strane rijeke Drine, Vranješine i područje Gacka. Župa je najveći broj vjernika imala 1940., i to 1647, ali su ratovi ostavili traga i na brojnom stanju župljana. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013., na području župe stalno živi oko 150 katolika, raspoređenih od Nevesinja do Čajniča, premda je znatan broj i onih koji danas žive u drugim, obližnjim krajevima, ali redovito borave na svojim imanjima i u svojim kućama na području ove župe. Raseljeni vjernici svake se godine okupe na blagdan Velike Gospe u župnoj crkvi na slavlju svete Mise.
Ove je godine bilo osobito svečano na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na svetoj Misi u 10 sati kada je biskup Ratko Perić blagoslovio novopodignutu župnu crkvu i posvetio novi oltar. Stara crkva podignuta je 1901.-1903. za vrijeme prvoga nevesinjskoga župnika don Marijana Kelave. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata oštećena je te kasnije pretvorena u skladište. Od 1958. do 1973. crkvu obnavlja Hercegovačka franjevačka provincija. U ratnome vihoru 1992. godine srušena je, a ostatak vjernika, njih oko 200, raselilo se po svijetu. Od godine 1999. župnik je don Ante Luburić koji vodi prostranu župu podižući župni stan i oratorij u Foči, obnavljajući crkve u Čajniču i Ulogu i radeći na župnoj kući, oratoriju sv. Pavla i župnoj crkvi u Nevesinju. Godine 2007., na svetkovinu Velike Gospe novoplaniranoj crkvi blagoslovljeni su temelji koji su postavljeni u prijašnjim gabaritima.
Na svečanom misnom slavlju 15. kolovoza 2017. sudjelovalo je nekoliko stotina vjernika. Uz biskupa Ratka i župnika don Antu u koncelebraciji je bilo desetak svećenika i nekoliko ispovjednika. Nazočili su i predstavnici Zahumsko-hercegovačke eparhije i općine Nevesinje. Misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor iz Studenaca pod vodstvom župnika don Ivana Štironje, a za orguljama bio je Ivan Petković.
Župnik don Ante na početku misnoga slavlja pozdravio je Biskupa, svećenike, predstavnike vjerskih zajednica i političke vlasti. Istaknuo je kako trebamo biti prvenstveno zahvalni Bezgrješnoj Bogorodici Djevici na nebo uznesenoj, za sva dobročinstva i milosti koje je isprosila od Boga i u ovom poslu, kao i u našem životu i radu, za sve podnesene žrtve, brige i boli, ali i radosti, a posebno ove iz temelja obnovljene župne crkve koja se danas blagoslivlje i oltar joj se posvećuje. Ovo je djelo, novoizgrađena crkva, dar dobrih ljudi, dobročinitelja, kako onih iz Domovine tako iz čitava svijeta, od kojih mnogi danas nisu u mogućnosti biti s nama. Istodobno s obnovom i izgradnjom župnih objekata u Nevesinju, prikupljana je raspršena, zagubljena ili sklonjena arhivska pisana građa koja je nastala ili primana u Župnom uredu ove župe. Sve do sada prikupljeno složeno je u knjiški oblik i dano u tisak da se pojavi za ovu svečanu prigodu. To je zbirka dokumenata koje smo uspjeli pronaći i tako zaboravu oteti, a koji se tiču ove župe i naše Crkve na ovim prostorima. U knjizi je objavljen 371 dokument, od 1868. do 1999., a spominje i žrtve Drugoga i posljednjeg rata dok, kako se navodi, iz Prvog svjetskog rata nema podataka. U Kazalu je navedeno oko 310 imena, doneseno oko 190 slika, crteža, fotografija osoba, stećaka, grobalja, skeniranih dokumenata iz raznih razdoblja, istaknuo je don Ante. Anton-Toni Šarac, suautor, koji je podnio najveći dio tereta u prikupljanju i prepisivanju dokumenata te studiranju, oblikovanju i pripremanju materijala za tiskanje knjige Katolička Crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini. Od pokušaja osnutka župe do 2000. godine – govore nam dokumenti, uručio je primjerak biskupu Ratku.
Župnik je spomenuo kako je župu posjetio profesor o. Boris Brajović, nekoć dekan Pravoslavnoga bogoslovnog fakulteta u Foči, sada profesor na Univerzitetu u Podgorici, u pratnji protođakona Sabornoga hrama u Podgorici Vladimira Jaramaza, za ovu crkvu i za ovu prigodu donio originalnu sliku-ikonu Presvete Bogorodice.
Na kraju misnoga slavlja vjernici su ostali u u svojim domovima i na svojim imanjima, a uzvanici su proveli ugodno popodne u župnoj kući.

Izvor: Crkva na kamenu