Blagoslov kapelice u čast sv. Anti Padovanskom

Foto: Cnak

SUTINA – Biskup Ratko Perić 21. kolovoza pohodio je župu sv. Ante Padovanskoga u Sutini, koja je u sastavu Posuškoga dekanata. Toga dana s početkom u 18 sati predsjedao je u koncelebraciji s deset svećenika slavlju svete Mise za kamenim oltarom u sklopu kapelice za ispraćaj pokojnika, a nadomak novopodignutoj kamenoj kapelici u čast sv. Anti oko koje je bio puk kao i oko crkve, župnoga dvora i u cijelome crkvenom dvorištu. Kažu župljani da je bilo više vjernika na ovoj Misi nego na ovogodišnji spomendan sv. Ante kada ih je bilo oko 800.
Biskupa, svećenike na čelu s dekanom fra Mladenom Vukšićem, te svoje župljane i hodočasnike iz okolnih mjesta i župa pozdravio je župnik don Slaven Ćorić, koji je i više nego radostan zbog ovoga događaja. Potom je nastavljeno misno slavlje za vrijeme kojega je pjevao župni zbor pod ravnanjem Bože Šarića.
Biskup je u svojoj propovijedi rekao da je sv. Ante jedan od 35 tisuća proglašenih svetaca Katoličke Crkve, a naučitelj je Crkve među njih 35. On je svetac cijele Crkve, a naš hrvatski narod štuje ga odavno s neopisivo velikom vjerom i ljubavlju. U Sutini se slavi i prije a pogotovo poslije pokušaja osnutka župe 1924. god., odnosno od osnutka 1939. god. Nadalje, biskup Ratko rekao je da Crkva nikada ni za koga nije rekla da je u paklu ili u čistilištu, jer je to pridržano Bogu, ali je dobila poziv da, nakon temeljita uvida i dogođenoga čuda na zagovor svete osobe, tu osobu proglasi blaženom, pa svetom. Na temelju Evanđelja te nedjelje on je protumačio sabranim vjernicima, koji su ga vrlo pozorno slušali, što je to svetost i tko se može spasiti.
Na kraju ovoga misnog slavlja župnik je izrekao zahvale Bogu, zaštitniku sv. Anti koji je sve zagovarao kod Boga da ustraju na putu dobrote i svetosti, te svima koji su dali svoj prilog za ovo vrijedno djelo u čast svome zaštitniku, te župljanima i svima koji mu se ovdje i bilo gdje drugdje utječu u zagovor vršeći Božje zapovijedi. Rekao je da je ideja o ovoj kapelici zrela četiri godine, a njezino ostvarenje oko pola godine. Naris kapelice dao je ing. Zoran Prce, a izvođači su bili Ivo Dumančić i Grgo Grca Topić. Radovi će se nastaviti i poslije ovoga blagoslova, pogotovo na uređenju okoliša i pločnika u ovoj oazi mira.

Izvor: Crkva na kamenu