Blagoslov kapelice u Gornjoj Bitunji

Foto: Cnak

STOLAC – Na uskrsni utorak, 18. travnja 2017., pod pučkom svetom Misom u 11 sati, po dozvoli biskupa Ratka Perića, stolački župnik don Rajko Marković blagoslovio je kapelicu u selu Gornja Bitunja, stolačka župa.
Na početku je don Rajko pročitao biskupovu dozvolu stolačkom župniku za blagoslov i uime Biskupovo i u svoje osobno čestitao svima izgradnju ovoga Božjega zdanja. Mještani su u posljednje vrijeme ogradili groblje zidom, izgradili kapelicu, postavili zvono i uredili grobove i grobnice svojih pokojnika.
Na početku je župnik sve pozdravio, svima zahvalio, te izrazio veliku radost povodom ovoga blagoslova i zajedničkoga susreta, a potom je blagoslovio kapelicu i zvono na čast blaženoga Ivana Merza, pa će se tako godišnja sveta Misa slaviti u ovoj kapelici 10. svibnja kada i kalendarski slavimo bl. Ivana Merza, kojega su mještani, u dogovoru sa župnikom, izabrali za svoga zaštitnika. Ukopnici ovoga groblja su mještani triju sela: Gornja Bitunja, Donja Bitunja i Zabrđe. Sva navedena sela pripadaju župi Stolac. Za vrijeme Domovinskoga rata svi su mještani protjerani, a poslije rata vratila se samo jedna obitelj u Gornju Bitunju, koja se bavi stočarstvom. Ostali se navrate povremeno i pomalo uređuju svoje kuće i imanja. Ratno stradanje ostalo je kao nezacijeljena rana.
Poslije misnoga slavlja ukopnici ovoga groblja priredili su svečani ručak za sve nazočne pod šatorom podignutim za ovu prigodu.

Izvor: Crkva na kamenu