Blagoslov kapelice i oltara u Domu za stare i nemoćne

Foto: Cnak

RAVNO – U Hercegovini poznatu inozemnu udrugu “St. Joseph the Worker” – Sveti Josip Radnik vode dvije Amerikanke, vrijedne katolkinje, sestra Muriel Geisler i gospođa Mary Walsh. S. Muriel, dopuštenjem svojih redovničkih poglavarica, došla je u Hercegovinu u vrijeme posljednjega rata, 1992., a priključila joj se Mary 1999. godine. One s pomoću svojih sponzora i donatora u SAD-u i u Irskoj, hercegovačkih dobročinitelja, štovatelja svetoga Josipa Radnika, omogućuju u institucionalnim domovima brojnim starim osobama sretno i mirno proživjeti svoju treću fazu života. Tako su spomenute s. Muriel i Mary prije više godina bacile oko na Ravno, u Trebinjskoj biskupiji, da se ondje sagradi Dom za stare i nemoćne osobe. I sagradio se. Uvelike su pripomogle i domaće institucije: Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Županija Hercegovačko-neretvanska, Grad Dubrovnik, Dom zdravlja Ravno i druge.
U Domu su predviđena 54 ležaja. Od 13. travnja prošle (2018.) godine u Dom se pomalo useljava. A i umire. Trenutačno ima 37 korisnika i 20 djelatnika. Dom je u vlasništvu župe Rođenja Blažene Djevice Marije Ravno prema izričitu uvjetu donatora, a posebnim bilateralnim ugovorom njime upravlja i brine se za njegovo puno funkcioniranje Općina Ravno s pomoću Javne ustanove Doma za stare i nemoćne. Ravnateljica je Doma Anita Previšić Bukvić, a predsjednik Upravnog vijeća Josip Raguž.
Donedavni župnik don Pero Pavlović prošloga je rujna predao upravu župe novomu župniku Ravna i župnom upravitelju Trebinje, don Bernardu Marijanoviću, koji se dogovorio s biskupom Ratkom da blagoslov kapelice u Domu, namijenjene u čast sv. Josipu Radniku, kao i blagoslov oltara bude u četvrtak, 13. prosinca 2018., u 11 sati. Župnik je, kao bližu pripravu na blagoslov kapelice, u Domu organizirao trodnevnicu, adventsko-božićnu duhovnu obnovu, za same korisnike Doma, za djelatnike i karitativne suradnike, ali i za sve koji u mjestu i općini Ravno obnašaju odgovorne civilne službe. Voditelji duhovne obnove bili su: prvoga dana župnik don Bernard, drugoga dana don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i trećega dana don Željko Majić, generalni vikar.
U početku Misne koncelebracije biskup je blagoslovio prostranu kapelicu, molitveno mjesto i srce Doma, a nakon propovijedi, prije Prikazanja, izmolio je blagoslovnu molitvu i nad oltarom. Pjevao je zbor mladih iz Rotimlje.
Biskup je u propovijedi govorio o sv. Josipu, zaručniku Blažene Djevice Marije, izvrsnu i uzornu radniku, zaštitniku sretne i blažene smrti. Svetoga Josipa Crkva slavi s više spomena u liturgijskoj godini, i to svetkovinom: 19. ožujka; blagdanom u Svetoj Obitelji: u nedjelju poslije Božića; spomendanom sv. Josipa Radnika: 1. svibnja. Ovaj će posljednji spomendan biti prava liturgijska svetkovina za korisnike i djelatnike Doma. I za župnika.
Nakon svete Mise održana je polsatna akademija s nastupima Ravnateljice, Predsjednika Vijeća, Župana, i podijeljena su priznanja i zahvale osobito zaslužnim osobama.
Prigodan domjenak priredila je Općina predvođena načelnikom Andrijom Šimunovićem.
Hvala sv. Josipu Radniku i svima koji su uložili dara i rada u ovaj Dom!

Izvor: Crkva na kamenu