Blagoslov kapelice za ispraćaj pokojnika

Foto: CNAK

KRUŠEVO – Kako bi se dostojno oprostili od svojih pokojnika, bilo je potrebno u župi Kruševo osmisliti i napraviti prostoriju za ispraćaj pokojnika, tj. prostoriju s komorom i prostor gdje će obitelj pokojnika primati sućut. Međutim, to bi sve bilo nedovršeno bez kapelice u kojoj bi se slavila sveta Misa za pokojne. Potrebu za ovako vrijednim projektom za župu i župljane uvidjeli su supružnici Ivan i Slavica Džeba, rodom iz Kruševa a odseljeni u Kanadu. Oni su svoju želju da financiraju gradnju kapelice za ispraćaj pokojnika otkrili prošle godine te s tom idejom došli na razgovor kod župnika don Ljube Planinića. Od 23. srpnja do 12. listopada prošle godine pripremalo se za gradnju. Župnik je sa supružnicima obišao nekoliko kapelica dok se nije došlo do idejnoga rješenja. Idejni projekt učinio je gospodin Mladen Šimić, a za izgradnju je bila zadužena tvrtka Koherc, Kruševo – Mostar. Imajući u vidu više mjesta gdje bi se mogla graditi kapelica, konačno je odlučeno da se gradi iza crkve na početku “Seliške ulice”.
Sa čišćenjem terena za kapelicu započelo se 13. listopada 2015., 20. listopada blagoslovljeni su temelji, a zatim se krenulo u izgradnju. Radovi su izvođeni sve do 13. svibnja 2016., kada je bilo sve završeno: kapelica s oltarom u kojoj bi se primala sućut te slavila sveta Misa za pokojnika, sakristija, prostorija s komorom, prostorija s vanjskim pristupom i šalterima, dvije kabine za toalet, hodnik između postojećih prostorija, predvorje kapelice s nadstrešnicom.
Kapelica za ispraćaj pokojnika blagoslovljena je 14. svibnja u 17 sati, a blagoslovio ju je don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija. Za vrijeme misnoga slavlja pod ravnanjem prof. Karla Miličevića pjevala je klapa Studenac.
Sveta Misa služena je na nakanu za sve poginule i nestale župljane u minulim ratovima. Njihova su imena s pijetetom tijekom misnoga slavlja pročitali ministranti: Prvi svjetski rat (31 osoba), Drugi svjetski rat (168 osoba), Obrambeni rat (18 osoba). Za njih se svake godine u župnoj crkvi od 1990. slavi sveta Misa uoči spomena na bleiburška stradanja.
Kapelica je posvećena sv. Josipu koji je zaštitnik umirućih, njemu se molimo za blaženu i svetu smrt. Zahvalu za ovu veliku i vrijednu donaciju i dar župi izrekao je don Ljubo Ivanu i Slavici na kraju misnoga slavlja. Sreća i zadovoljstvo na njihovim licima nije se mogla sakriti. Ovakav projekt bez ovih širokogrudnih darovatelja teško da bi župa ikada mogla napraviti. Čestitanje i druženje nastavljeno je i poslije Mise u župnoj dvorani.

Izvor: Crkva na kamenu