Blagoslov kapelice na Golim Brdima

Foto: Cnak

HRASNO – Na Golim Brdima (župa Hrasno), na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2022., blagoslovljena je kapelica na čast sv. Josipa koju su podigli Marići u svom groblju uz pomoć dobročinitelja i Dubrovačko-neretvanske županije.
Uvodne riječi prije početka svete Mise u ime svih Marića uputila je Matea pozdravivši sve svećenike, časne sestre, predstavnike općina iz Čapljine, Stoca, Neuma i Ravnog kao i sve okupljene vjernike koji su došli zajedno s Marićima slaviti misno slavlje i sudjelovati u blagoslovu kapelice. Zahvalila je svim dobročiniteljima koji su na bilo koji način pomogli da ova kapelica, blagoslovljena na čast sv. Josipa, zaštitnika obitelji i hrvatskoga naroda, bude završena i upravo danas, na svetkovinu sv. Josipa, da po prvi put u njoj slavimo svetu Misu. Na ovome groblju posljednji sprovod bio je 1969. godine.
Po dopuštenju mjesnoga biskupa Petra Palića kapelicu je blagoslovio župnik don Antun Pavlović. Misno slavlje uza župnika don Antuna predvodio je don Ivo Šutalo, a u koncelebraciji bili su još don Nedjeljko Krešić iz Graca, don Rajko Marković iz Bijeloga Polja, don Mladen Šutalo iz Neuma.
Don Ivo je u propovijedi istaknuo ulogu sv. Josipa u Svetoj Obitelji ali i u svim našim obiteljima danas. Sveti je Josip simbol obiteljskoga zajedništva što ga je očitovala Sveta Obitelj. Smisao očinstva jest odgoj djece u vjeri, slavljenje Boga, poučavanje, briga za očuvanje obitelji. Očevi se smatraju zaštitnicima obitelji upravo kao što to dokazuje sv. Josip koji je s tek rođenim Isusom i svojom zaručnicom Marijom bježao u Egipat kako bi zaštitio Isusa od Heroda.
Župnik don Antun na kraju svete Mise zahvalio je svima i pozvao don Rajka da u ime svih nazočnih kaže nekolike riječi, a nakon svete Mise nastavljeno je druženje uz iće i piće. Pod šatorom koji su organizatori pripremili toga dana našlo se 200 uzvanika.

Izvor: Crkva na kamenu