Blagoslov kapelice sv. Josipa na Groblju mira

Foto: Cnak

BILE/GORANCI – Povodom obilježavanja Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma na visoravni Bile u župi Goranci, na lokalitetu Groblje mira, 20. kolovoza 2016., služena je sveta Misa i blagoslovljena kapelica u čast sv. Josipa. Svetu Misu u koncelebraciji sa 16 svećenika, dijecezanskih i redovničkih, među kojima i generalni vikar don Željko Majić, provincijalni vikar fra Ivan Ševo, povjerenik hercegovačkih biskupija za hrvatski martirologij fra Mića Stojić, predvodio je biskup Ratko Perić. Biskup je u početku pozdravio goranačkoga župnika fra Ivana Ivandu, sve svećenike koncelebrante, sve sudionike ovoga slavlja, kojih je bilo uistinu mnogo.
U svojoj propovijedi biskup Ratko kazao je kako se do mira kao društvenoga i religioznoga cilja ne dospijeva bez krjeposti pravde. “Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj.”
Na komemoraciji koja je uslijedila nakon svete Mise predsjednik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Ilija Vrljić podsjetio je da je na lokalitetu Bile, između Širokoga Brijega i Mostara, 2013. godine položen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnoga centra Groblje mira, uključujući i 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, koji trebaju biti završeni sljedećih godina.
Dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić u svom je govoru istaknuo kako svaka žrtva zaslužuje dostojanstven pokop. “Dosta je bilo patnje i rušenja. Došlo je vrijeme života u miru. Hoćemo li to moći? Hoćemo ako naše srce bude obraćeno i čisto. Zbog toga naše oči nisu uprte prema zločincima nego prema žrtvama. Svako ljudsko stvorenje zaslužilo je dostojan pokop, a dobri Bog sudit će i odlučivat će hoće li mu dati mjesto u svome kraljevstvu.”
Na svetoj Misi i komemoraciji nazočili su brojni kulturni i politički dužnosnici hrvatskoga naroda, među kojima i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač, član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.
Ministar Kovač kazao je kako je povijest učiteljica života, no, na žalost, njezine se lekcije brzo zaboravljaju. “Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima.” Upozorio je na opasnost od manipulacije žrtvama i fabriciranja povijesti što je, kako je kazao, “ovih dana vidljivo u susjedstvu”. Organizatori komemoracije bili su Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat te Glavno vijeće Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Izvor: Crkva na kamenu