Blagoslov nove zgrade doma “Betanija”

Foto: Cnak

ČAPLJINA – Blagdan Gospe Lurdske i svjetski dan bolesnika, 11. veljače 2019., svečano je obilježen u pastoralno-socijalnom centru “Betanija” u Čapljini, gdje je i služena sveta Misa. Uza zgradu “Betanije”, koja je otvorena prije šest godina, nadograđena je još jedna zgrada koju je ovom prilikom blagoslovio biskup Ratko Perić.
Svečano euharistijsko slavlje, u koncelebraciji petnaestak svećenika među kojima i direktor Renovabisa dr. Christian Hartl, predsjednik Caritasa BK BiH msgr. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Banja Luka, msgr. Miljenko Aničić, predvodio je biskup Ratko. Među brojnim vjernicima na Misi su bili prisutni i brojni uzvanici kao što su: Ivan Zeba, voditelj Službe Vlade RH za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini; načelnik Čapljine Smiljan Vidić, vlasnici i djelatnici tvrtki koji su izvodili radove, nadzorni inženjer Marin Musa, predstavnici Vrhbosanskoga caritasa i drugi uzvanici.
Na početku misnoga slavlja, biskupa Ratka i sve nazočne pozdravio je ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija dr. don Ante Komadina izrazivši zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta, posebno voditeljima i koordinatorima projekta ali i predstavnicima vlasti na općinskoj i županijskoj razini.
Djeca iz Caritasova vrtića “Sveti Josip” iz Mostara, zajedno sa svojim odgojiteljicama i sestrama franjevkama Bezgrješnoga Začeća, koje vode ovaj vrtić, na poseban način su uzveličali ovo slavlje lijepim pjevanjem, a korisnici “Betanije”, praćeni svojim njegovateljicama, izrekli su molitve vjernika.
U prigodnoj propovijedi biskup Ratko govorio je o tijeku priznavanja dogme o Bezgrješnom Začeću koju je 1854. godine proglasio papa Pio IX., te o ukazanjima maloj Bernardici u Lurdu koja su se dogodila 1858. godine kada se Gospa, šesnaestog dana ukazanja predstavila riječima: “Ja sam Bezgrješno Začeće” i na taj način potvrdila proglašenu dogmu.
Na kraju misnoga slavlja biskup Ratko blagoslovio je prostorije novoizgrađene druge zgrade “Betanije”, a ravnatelj Biskupijskoga caritasa don Ante u pratnji direktora Renovabisa vlč. Hartla obišao je i poškropio blagoslovljenom vodom prostorije cijele zgrade. Uime donatora nazočnima su se obratili predstavnici Katoličke Crkve iz Njemačke vlč. Hartl te predstavnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH gosp. Zeba, koji su govorili o važnosti ovoga projekta i postojanju ”Betanije” u Čap­ljini i Hercegovini. Program je vodio Ante Bender, ravnatelj “Betanije”.
Caritas hercegovačkih biskupija od svoga osnutka 1982. posebnu pozornost posvećuje bolesnima, starima, ostavljenima i napuštenima. U tu su svrhu u Mostaru otvoreni: Rehabilitacijski centar “Sveta Obitelj”, radionice “Nazaret” i “Emanuel”, a u Čapljini: “Betanija” i “Betlehem”. Potražnja za smještajem u ove centre sve je veća. Stoga se i odlučilo na proširenje Doma za stare i iznemogle s hospicijem “Betanija” u Čapljini, koja je otvorena 11. veljače 2013. Sada je izgrađena nova zagrada uz postojeću “Betaniju”, koja će, kada sve bude završeno, moći primiti još 40 korisnika. Posebnost u ovoj zgradi bit će i odjel za osobe s demencijom.
Dom za stare i iznemogle s hospicijem “Betanija” prva je ustanova takva tipa u Hercegovini. Ona svojim korisnicima nudi 24-satni medicinski nadzor koji uključuje cjelodnevnu njegu za nepokretne, polupokretne i pokretne osobe. Misija “Betanije” jest pružiti sveobuhvatnu skrb starim, iznemoglim i osobama u terminalnoj fazi života, kao i članovima njihovih obitelji temeljenu na kršćanskim načelima, a provedenu kroz individualni pristup. Korisnicima se pruža medicinska, psihološka i duhovna skrb, a nude se i usluge socijalnoga radnika, odgovarajuće mjere socijalne zaštite kako na razini ustanove tako i za svakoga pojedinačnog korisnika u skladu s njegovim potrebama.

Izvor: Crkva na kamenu