Blagoslov nove župne kuće

Foto: Cnak

GRABOVICA – Na Misijsku nedjelju, 21. listopada 2018., u župnoj crkvi u duvanjskoj Grabovici okupili su se vjernici na misnome slavlju u 11 sati. Više zimski nego jesenji dan ali nije to omelo Grabovčane pri dolasku na svetu Misu. Više je razloga za to. Naime, već neko vrijeme zajedno sa župnikom don Blažom Ivandom bili su dionici renoviranja župne crkve i gradnje nove župne kuće. Župnik don Blaž ove je nedjelje pozvao generalnoga vikara don Željka Majića, uime mjesnoga biskupa Ratka Perića, da blagoslovi novu župnu kuću. Na svetoj Misi uza župnika i don Željka u koncelebraciji su bili: o. Jakov Mamić, o. Zvonko Martić, vlč. Ante Ivančić Rimski i vlč. Luka Mamić. Župni zbor “Sv. Venancije” složno je pjevao i grijao srca prisutnih vjernika. Don Željko je u propovijedi povezao nedjeljno čitanje, odnosno Evanđelje sv. Marka (10,35-45), Misijsku nedjelju te razlog današnjega okupljanja, tj. blagoslov župne kuće. Jesmo li spremni postaviti drugoga, potrebitoga ispred sebe, jesmo li spremni ne pitati se uvijek gdje sam ja u svemu tome, nikada ne tražiti samo svoje mjesto u obitelji, u društvu, na poslu, u župi, nego davati svoj doprinos svemu tome koliko možemo. Upravo je ova župa po svome darivanju i zajedništvu pravi primjer za to. Zajedno ne može ići sebeljublje i ljubav, nego samo ljubav.
Župna zajednica u molitvi sjetila se svih svojih bivših župnika, osobito bivšega župnika pok. don Marka Lukača čija je obljetnica smrti 22. listopada.
Župnik don Blaž na kraju svete Mise zahvalio je svim dobročiniteljima na svesrdnoj pomoći i ugradnji u obnovi župne crkve i gradnji župne kuće. Istaknuo je neke podatke vezano za radove u župi. Obnova župne crkve započela je 2015. godine izvana, a iznutra 2016. Godine 2017. započeli su radovi na novoj župnoj kući, a ove 2018. ona je gotovo u potpunosti završena.
Zatim su svećenici i vjernici prešli ispred župne kuće, izmolili blagoslovne molitve a don Željko je blagoslovio župne prostorije. Svi su nakon toga ostali u druženju, razgovoru i obilasku nove župne kuće.

Izvor: Crkva na kamenu