Blagoslov novoizgrađene crkve sv. Jure

Foto: www.facebook.com/sluzanj

SLUŽANJ – U selu Služanj, filijali župe Čitluk, svete su Mise slavljene u grobljanskoj kapelici, pa su se mještani sa svojim župnikom fra Mirom Šegom i njegovim pomoćnicima odlučili podignuti novi Božji dom, kako bi mogli s više dostojanstva i pobožnosti slaviti misna slavlja. Radovi na izgradnji nove crkve započeli su 29. kolovoza 2013. te su u rekordnom roku privedeni kraju. Već na drugu obljetnicu početka radova Božji je hram bio završen te se svete Mise u njemu služe od 29. kolovoza 2015.
Na radost i ponos svih mještana Služnja, na blagdan sv. Jure, nebeskoga zaštitnika Služnja, 23. travnja 2016., novoizgrađenu područnu crkvu sv. Jure svečano je blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić. U koncelebraciji je uz domaćega župnika bio i dekan Broćanskoga dekanata, te još nekoliko svećenika. Za taj veliki i svečani događaj mještani su se duhovno pripremili trodnevnicom u sklopu koje se svake večeri molila krunica i slavila sveta Misa. Na početku misnoga slavlja čitlučki je župnik fra Miro, koji je i najzaslužniji za gradnju crkve, pozdravio biskupa Perića, svećenike, nazočne hrvatske dužnosnike, gospodarstvenike i svekoliki vjernički puk te je istaknuo: “Crkva je uvijek bila i jest središnje mjesto vjerskoga i kulturnoga događanja. Uvijek je bila ponos nekoga mjesta pa vjerujem da je tako i danas ova novosagrađena crkva u Služnju”.
Obraćajući se vjernicima na početku svete Mise biskup je kazao: “Bilo mi je vrlo drago čuti kad je župnik rekao da je ovo najljepše mjesto, možda i najljepša zgrada u ovome prostoru, koju darujemo Bogu i sv. Juri, zaštitniku ovoga mjesta. Darujemo je Bogu da čisti naše savjesti i da mi možemo čista srca i čiste duše ovdje Bogu prikazivati Njegovu, Isusovu žrtvu.” Nakon što je obavio potrebni obred blagoslova vode, biskup je prošao kroz cijelu crkvu škropeći i svečano zazivajući Božji blagoslov na sve njezine dijelove i nazočne vjernike, pri čemu su mnogim vjernicima navirale i suze radosnice. Tijekom svete Mise, odnosno nakon molitve vjernika, biskup je na svečan način blagoslovio i oltar.
U propovijedi biskup Perić je istaknuo kako je sveti Jure bio pravi svetac i mučenik koji je svojim životom pokazao kako se treba boriti protiv napasti, protiv “zmaja od bezdana”, te dodao kako je Jure kao vojnik bespogovorno izvršavao carske zapovijedi, ali je odbio pokloniti se caru umjesto Bogu, odnosno da nije htio prihvatiti ni jednoga cara umjesto Krista pa je na mučenički način prolio svoju krv za vjeru u pravoga Boga. “Molimo se sv. Juri i za nas same da ostanemo poput njega čvrsti, odbijajući sve napasnike i preko prijatelja i neprijatelja, i preko slabih i najboljih točaka koje nas odvraćaju od Boga, od Isusa Krista.”
Na kraju je svim mještanima i svima koji su na bilo koji način pomagali gradnju crkve zahvalnost izrazio župnik fra Miro, a posebno župnom odboru i članovima MZ Služanj.
Svojim nastupom u pjevanim dijelovima svete Mise svečanost su uzveličali crkveni zborovi iz Služnja i Studenaca, a pripremali su ih Anka Zubac i Ivan Petković.

Izvor: Crkva na kamenu