Blagoslov Pastoralnoga centra i proslava Dana zajedništva

Foto: Cnak

STUDENCI – U župi i svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima na blagdan Nevine dječice već se tradicionalno održava Božićni koncert i obilježava Dan župnoga zajedništva. Na ovaj dan 28. prosinca 2018. žup­nik don Ivan Štironja i župni kapelan don Josip Radoš pozvali su mjesnoga biskupa msgr. Ratka Perića da predvodi misno slavlje koje je predviđeno u 17 sati u župnoj crkvi. U prepunoj crkvi, što odraslih a još više dječice okupljene oko oltara, uza zvuke božićnih pjesama koje je predvodio župni zbor, bilo je veoma svečano. Oko oltara ministranti, a za oltarom biskup i još sedmorica svećenika. Župnik don Ivan sve je pozdravio na početku svete Mise. Biskup se osvrnuo na spomendan Nevine dječice koju je dao ubiti Herod, židovski kralj, bojeći se za svoje prijestolje, a kako nije uspio naći novorođenoga Boga, Isusa Krista, dao je ubiti svu mušku djecu do dvije godine starosti. Nije znao da je Isus došao na zemlju uspostaviti kraljevstvo nebesko, a ne zemaljsko. S pravom se zgražamo nad nasiljem ovoga vlastodršca koji želi sačuvati vlast i prijestolje. O njegovoj okrutnosti svjedoči podatak da je, kako bi sačuvao prijestolje, naredio ubojstvo i svoja tri sina i dvije žene, od šest koliko ih je imao. Da je ljudski život svetinja, neki ni danas ne priznaju. Nemali je broj parova koji pristaju na pobačaj svoje djece, bez ikakve odgovornosti pred svojim narodom, poviješću, budućnošću, savješću i osobito pred samim Bogom. U svijetu se godišnje obavi 56 milijuna pobačaja. A čudimo se Herodu!
Na kraju misnoga slavlja biskup Ratko pozvao je svu dječicu bliže oltaru kako bi im podijelio svečani Božji blagoslov. Veći su pozorno pratili sklopljenih ruku, a manji razdragano skakutali oko oltara i jaslica s malim Isusom.
Proslava Dana župnoga zajedništva i povezanosti nastavljena je u Pastoralnome centru, u prostorijama koje su nedavno završene i uređene, gdje je organiziran tradicionalni koncert “Svim na zemlji”. Nakon uvodne pjesme okupljenima se obratio župnik don Ivan iskazavši zahvalnost svim dobročiniteljima koji su dali svoj doprinos u izgradnji ovoga centra koji će biti od velike koristi svim župljanima ove župe tijekom cijele godine. Zahvalio je i svima koji pomažu izdavanje župnoga lista Povezanost čiji je novi broj ponuđen prisutnima nakon ovoga programa. Svi projekti iziskivali su mnogo truda, rada ali i novca te svim dobročiniteljima možemo samo poručiti da ćemo ih uključiti u naše molitve i preporučiti ih dragome Bogu da ih on nagradi za svako dobro koje su učinili. Zatim je biskup Ratko blagoslovio novouređeno prizemlje Pastoralnoga centra nakon čega je nastavljen zabavni program.
Tijekom programa nastupili su župni zborovi “Vrelo života” i “Plavi anđeli”, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Studenčica, od onih najmanjih do najstarijih koji djeluju u ovome društvu. Zapjevala je i ženska pjevačka skupina “Izvor” kao i studenački bećari. Članovi HKUD-a Studenčica izveli su kratku predstavu o običaju prošnje djevojaka u Hercegovini. Predstavu kao i sve folklorne nastupe pripremio je koreograf Dragan Alilović koji odnedavno priprema i radi s HKUD-om Studenčica. Prigodne božićne darove svoj djeci koja su bila na svetoj Misi i na koncertu uručili su najmlađi i najstariji svećenici studenačke župe: don Ilija Petković i fra Rade Vukšić.
Druženje se uz pjesmu, ples, iće i piće, koje su donijeli župljani, nastavilo i nakon programa. Čula se ganga, bećarac, tamburice i gitare, što je podsjetilo na stara vremena, običaje i lijepe uspomene.

Izvor: Crkva na kamenu