Blagoslov spomenika žrtvama ratova

Foto: Cnak

VIR – U selu Podbiloj, koje je u sastavu župe sv. Jure u Viru, blagoslovljen je 12. kolovoza 2016. kameni spomenik žrtvama ratova, a napose Drugoga svjetskog rata (46 poginulih) i Domovinskoga rata (2 poginula). Blagoslov je obavio župnik don Ilija Drmić s fra Matom Topićem iz župe Gračac, koji je doputovao sa svojom folklornom skupinom Donja Rama na Etnofest u kojem je sudjelovalo oko 20 hrvatskih kulturno-umjetničkih društava nakon ovoga blagoslova i otkrivanja spomenika. Pomolivši se za sve žrtve ratova iz povijesne i stare Podbile, u kojoj danas stalno živi 20 žitelja, don Ilija je održao kratki govor kojim je evocirao uspomene na staru župu Podbilu sa sjedištem na lokalitetu Ćemeri, u kojoj su među ostalim pastoralnim radnicima na Njivi Gospodnjoj, djelovali i svećenici glagoljaši, od kojih se čuvaju uspomene na dvojicu njih, don Antu i don Marka Budimira, te je spomenuo sveukupnu hrvatsku borbu za svoju Domovinu, u što su se uključili i branitelji iz Vira, Podbile i Podzavelima.
Idejno rješenje za ovaj spomenik uradili su Mirko i Branko Budimir, te ing. Mladen Čamber čija je radionica Mramor Vir to i uradila. Duša cijeloga posla bio je Milan Budimir Rođo i Ante Ćani Budimir sa svojom podbilskom ekipom, te župnikom don Ilijom, koji su prikupili podatke o poginulima čija su imena uklesana na spomeniku, zatim ministar branitelja Zapadno-hercegovačke županije Mladen Begić, načelnik Općine Posušje Branko Bago i brigadir HVO-a Jozo Miličević.
U župi Vir postoji još spomenik u čast žrtvama iz sela Vira koji se nalazi na virskom groblju i drugi sveopći za svih 171 žrtvu iz Drugoga svjetskog rata iz sela ove župe: Vir, Podzavelim i Podbila, koji je podignut pokraj župne crkve.

Izvor: Crkva na kamenu