Blagoslov vitraja

STOLAC (KIUM) – U nedjelju, 19. lipnja 2016., u Stocu je bilo posebno svečano. Župnik don Rajko Marković pozvao je biskupa Ratka da predvodi svetu Misu i blagoslovi nove vitraje u crkvi. Svečano sveto misno slavlje počelo je u 18 sati. Oko oltara okupilo se oko tridesetak obučenih ministranata, a uz biskupa su kao koncelebranti bili biskupov tajnik don Marin i župnik don Rajko. Početak svete Mise označila je ulazna pučka pjesma: “Spasitelju dobri Isukrste”, koju je intonirao Veliki župni zbor “Mladi” s kora, a čitav puk složno prihvatio i pjevao. Na početku svete Mise župnik je pozdravio biskupa i sve nazočne te izrazio radost u povodu ovoga svečanog događaja.
Sve je vitraje uradila i u crkvu postavila umjetnička kuća “Atelje Stanišić” iz Sombora, Vojvodina, koja kroz 110 godina neprekinuta umjetničkoga rada uređuje brojne crkve i kulturne ustanove po čitavu svijetu. “Zahvaljujući župljanima i dobrotvorima u domovini i inozemstvu, nije nas bilo strah upustiti se u ovaj veleban umjetnički pothvat. Nismo ga još posve isplatili, ali se uzdamo u Božju providnost da će do kraja ove godine sve biti riješeno. Trebalo je godinu i pol dana razgovora, dogovora, obilazaka, sređivanja ideja, prikupljanja novčanih sredstava da bismo danas ugledali našu stolačku svečaricu okićenu kršćanskim svecima i hrvatskim duhovnim velikanima”, završio je svoju uvodnu riječ župnik.
Biskup je pozvao narod na kajanje, za oltarom izmolio blagoslovnu molitvu, te prošao crkvom i blagoslovljenom vodom blagoslovio sve vitraje. Čitanja i molitvu vjernika pročitali su stolački mladi. Psalam i Aleluju otpjevala je “Klapa 6” koji su ujedno i župni ministranti. Poslije Evanđelja biskup je izrekao prigodnu propovijed na temu nedjeljnoga Evanđelja: o ispovijesti vjere sv. Petra apostola u Isusa kao Mesiju te o Isusovu tumačenju da Mesija, po Očevu planu, treba patiti, umrijeti i od mrtvih uskrsnuti.
Prije završna blagoslova don Rajko je zahvalio Bogu na ovoj bogatoj liturgijskoj večeri, darovateljima na velikodušnosti, vjerničkomu puku na sudjelovanju, a biskupu što je došao i pod svetom Misom blagoslovio ovih 15 vitraja.
Biskup je čestitao župniku i župljanima na postavljenim vitrajima koji predstavljaju kršćanske svece i duhovne velikane hrvatskoga naroda.
Poslije svete Mise Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Stolac” povelo je pred crkvom pučko slavlje, a narod se počastio osvježavajućim pićem koje su posluživali stolački mladići.

Izvor: Crkva na kamenu