Blagoslov župne kuće

Foto: Cnak

VINJANI – Crkva je znak Božje prisutnosti, a župna je kuća na osobit način znak prisutnosti svećenika. Prisustvo svećenika i zajedništvo vjernika i svećenika u Crkvi uprisutnilo se u nedjelju, 22. rujna, u hercegovačkim Vinjanima, župi sv. Josipa Radnika. Zbog dotrajalosti stare župne kuće župnik don Joko Blažević krenuo je s gradnjom nove u studenome 2017. Vrijednim rukama radnika, uz pomoć dobrotvora, požrtvovnost župnika i molitvu vjernika malo pomalo niklo je novo zdanje pokraj župne crkve. Prekrasna župna kuća s dvoranom bit će na korist ne samo župniku, nego i svim vjernicima, osobito najmlađima za susrete i kateheze, na opće dobro župe. Zbog toga su se svi župljani uključili u proslavu blagoslova kuće, i to ponajprije sudjelovanjem u svetome misnom slavlju.
Svetu Misu u 11 sati predvodio je generalni vikar don Željko Majić u suslavlju s nekoliko svećenika. Na početku svete Mise sve je pozdravio župnik don Joko, zahvalio ponajprije dragome Bogu i zaštitniku župe sv. Josipu istaknuvši da je ovo sve njegovo djelo. Sve su na početku gradnje predali u njegovo očinsko, radničko, skrbničko srce, a on je znao kako to ostvariti. Kako i ne bi kad ga Otac Nebeski postavi ocem na zemlji Sinu, Isusu Kristu. U izgradnju nove kuće uključen je bio velik broj ljudi, a u molitvama izgleda još i više. Posebno je istaknuo svakodnevnu molitvu svoje majke Anice-Duduše koju je prikazivala za ovu župu i izgradnju župne kuće. Glavni projektant ovoga zdanja bio je Veljko Đerek, a kuma gospođa Neda Sekulić. Zahvalio je svim dobrotvorima, vlastima na svim razinama kao i svakom župljaninu i vjerniku koji je bio dio ovoga projekta.
Bogoslovi i sjemeništarci sudjelovali su oko oltara i čitali misna čitanja, a župni je zbor misno slavlje pratio svojom pjesmom. Don Željko se osvrnuo na nedjeljna čitanja i stavio naglasak na molitvu, istaknuvši vrijednost i važnost usrdne molitve. Čestitao je župniku i svim župljanima na ovom hvalevrijednom projektu. Nakon svete Mise svećenici i vjernici uputili su se do župne kuće gdje su izmoljene molitve blagoslova te je don Željko blagoslovio prostorije nakon čega se zapjevalo u zahvalu Bogu. Radost i zajedništvo očitovalo se i nakon svete Mise ispred župne kuće i u župnoj dvorani gdje je na objedu bio velik broj župljana, svećenika, časnih sestara, predstavnika vlasti svih razina i gostiju.