Blagoslovljen križ i otkriven spomenik pastiricama u Hutovu

Foto: Cnak

U Hutovu je 30. svibnja 2021. upriličen blagoslov križa na brdu Glavica iznad župne crkve Krista Kralja te spomenika svim pastiricama koje su desetljećima čuvale stada po hutovskim brdima. Blagoslove i svetu Misu predvodio je župnik don Anđelko Planinić koji je zahvalio Luki i Nikoli Konjevodu, inicijatorima ideje kao i ostatku okupljenih vjernika.
Luka Konjevod je u emotivnu obraćanju okupljenim Hutovcima kao i njihovim gostima rekao da mu se ostvarila jedna od većih životnih želja. Prepričao je način izgradnje betonskoga križa na 450 metara nadmorske visine. Ovaj križ nalazi se na “Putu soli” kojim je prošla kraljica Katarina kada je bježala od osmanske tiranije te je iskoristio priliku i pozvao sve nazočne da podrže osnivanje udruge “Kraljica Katarina – Put soli Hutovo”.
Križevi kao znakovi kršćanstva do danas su bili vidljivi na zidovima hutovskih crkava, kapelica i kuća, a od danas pa nadalje i ovaj će 12-metarski križ na Glavici ponad Hutova štititi mještane, goste i slučajne prolaznike.
U ovim krajevima južne Hercegovine na svojim leđima ponajviše kućne terete nosile su pastirice, ondje poznatije kao “čobanice”. Ispod novoga hutovskoga križa sebi su i svojim kolegicama spomenik otkrile Ivanka Konjevod, udana Matić i Boža Mustapić, udana Marić.

Izvor: Crkva na kamenu