Blagoslovljen novi bogoslužni prostor na Ivanici

Foto: https://www.zupcica.hr/

IVANICA – U utorak, 29. kolovoza, na spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić blagoslovio je novu dvoranu u sklopu budućega pastoralnog centra u naselju Ivanica, koje pripada katedralnoj župi u Trebinju.
Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio biskup Palić sudjelovali su dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i katedralni župnik u Trebinju don Ante Luburić, generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, te svećenici i redovnici iz Mostarsko-duvanjske, odnosno Trebinjsko-mrkanske i Dubrovačke biskupije. Slavlju su nazočili i predstavnici civilnih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Biskupa Petra i sve nazočne, domaće i goste, kojih je bilo iz susjednih župa Dubrovačke biskupije pozdravio je na početku don Ante. U kratkom povijesnom prikazu naglasio je kako “u poslijeratnom vremenu obnove ovo područje naseljavaju i katolički prognanici s drugih područja BiH kojima novoosnovana općina Ravno povoljnim poticajima dodjeljuje mjesta za izgradnju obiteljskih kuća”. Podsjetivši na zemljopisni smještaj samoga naselja Ivanica, koje je od Dubrovnika udaljeno 7 km, od Čilipa oko 20-ak km, od Trebinja 25 km, a od sjedišta općine Ravno 60-ak km, don Ante je naglasio kako je broj katoličkih obitelji u porastu. Godine 1991. na Ivanici je živjelo 12 Hrvata, 2008. godine 5 obitelji, a ove godine 45 obitelji sa 155 članova, od kojih je 79 djece.
Prikazujući nastanak ideje o gradnji pastoralnoga centra i kupnju zemljišta, don Ante je kazao da se današnji datum blagoslova ovoga oratorija – bogoslužnog prostora događa 834 godine od nastanka čuvene Povelje Kulina bana Dubrovniku, kako u povelji i stoji: od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, miseca augusta u dvadeset i deveti dan usječenja glave Ivana Krstitelja. “I mi danas, u župi i biskupiji Trebinjskoj, na vratima Grada Dubrovnika, još jednom, a od danas predvođeni svetim mučenikom Ivanom Krstiteljem, čije ime nosi ova Ivanica, i našim biskupom Petrom, iznova potvrđujemo vjernost Katoličkoj Crkvi i Apostolskoj Stolici”, rekao je don Ante.
Na početku homilije biskup Palić protumačio je važnost crkava i molitvenih prostora, u kojima se vjernici okupljaju kako bi se izgrađivala “živa crkva”. “Nemaju smisla velebno izgrađene crkve, ni gradnja novih crkava ako u njima ne učimo postajati iz dana u dan bolji ljudi i bolji kršćani”, naglasio je biskup Palić. Kazao je, također, da nema prave Crkve Kristove gdje se vjera ne ispovijeda i sakramenti ne slave u zajedništvu s Petrom, Papom i nasljednicima apostola, biskupima. Biskup Petar pozvao je sve nazočne na molitvu za zagovor sv. Ivana Krstitelja “kako bismo više govorili životom nego riječima, kako bismo bili ustrajni svjedoci istine i borci za istinu i kako bismo činili sve da se svojim životom svidimo više Bogu, negoli ljudima.”
Na kraju Mise svima nazočnima zahvalio je župnik don Ante i pozvao sve na zajednički agape koji su pripremili mještani. Na slavlju je liturgijsko pjevanje animirao zbor župa Ravno i Trebinja pod vodstvom don Ivana Bijakšića.

Izvor: Crkva na kamenu/Biskupija Mostar