Blagoslovljena mrtvačnica i spomenik stradalima

Foto: Cnak

BILETIĆ POLJE – Imena i prezimena četrdeset žitelja mjesne zajednice Biletići u Općini Čitluk koji su ubijeni, poginuli ili su nestali za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća ispisana su na lijepom spomen obilježju koje je u subotu, 14. listopada, otkriveno i blagoslovljeno. U nazočnosti mještana spomenute mjesne zajednice i uzvanika spomenik su otkrili: Tomislav Bevanda, Ana Čerkez i Jozo Karačić, a spomen obilježje blagoslovio je don Đuro Bender, župnik župe Gradina i dekan Broćanskoga dekanata.
Blagoslovu spomen obilježja prethodila je sveta Misa za vrijeme koje je blagoslovljena kapelica s mrtvačnicom u Biletić Polju ispred koje je i postavljeno spomen obilježje čije je postavljanje iniciralo Vijeće MZ.
Svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulima iz Drugoga svjetskog rata i poraća započela je puštanjem audio zapisa s imenima poginulih, nakon čega je četvero mladih, koji su rodbinski vezani za poginule, donijelo zastavu do spomen obilježja, gdje su članice ženske klape Bura otpjevale Lijepu našu.
Nakon odavanja počasti ubijenima, poginulima i nestalima minutom šutnje, počast stradalima odana je i polaganjem vijenaca.
Mjesna zajednica Biletići uložila je mnogo truda u podizanje spomen obilježja na kojemu su ispisana imena onih koji ne smiju biti zaboravljeni. Imena i prezimena ubijenih, poginulih i nestalih na svojstven način označavaju jedno razdoblje u životu ovoga kraja, te je stoga sjećanje na njih upisano na kamen kako bi i generacije koje tek trebaju doći imale podsjetnik koji svjedoči o stradanju za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća.
Don Đuro je pred kraj svečanosti izmolio blagoslovnu molitvu, blagoslovio spomenik i zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a voditelj programa Dragan Soldo srdačno je uime organizatora svečanosti zahvalio inicijatorima ideje i svima koji su pomogli u izgradnji spomen obilježja.

Izvor: Crkva na kamenu