Blagoslovljena obnovljena crkva sv. Marka na Gornjem gradu

Foto: IKA

ZAGREB – Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je euharistijsko slavlje na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca tijekom kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Marka evanđelista na zagrebačkom Gornjem gradu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Koncelebrirali su župnik preč. Vladimir Magić i vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije i pastoralni pomoćnik vlč. Tomislav Hačko.
Na početku misnoga slavlja biskup Gorski prenio je pozdrave zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Istaknuo je kako se miješaju tri osjećaja – radost jer “možemo blagosloviti cjelovito obnovljenu crkvu sv. Marka koja ima posebno značenje za grad Zagreb, ali za cijelu Domovinu”. Dodao je kako je važno istaknuti zahvalnost Bogu koji je pratio obnovu ove crkve, ali i zahvalnost svima koji su sudjelovali i doprinijeli procesu obnova. Biskup je kazao kako “s nadom gledamo u budućnost i vjerujemo da će i druge naše crkve koje su oštećene u potresima (ukupno 102 župne crkve u Zagrebačkoj nadbiskupiji) barem konstruktivno obnovljene postati okupljališta vjernika”.
U homiliji biskup Gorski kazao je kako je lijepo nakon tri godine ponovno biti u crkvi sv. Marka. Istaknuo je kako “započinjemo vrijeme došašća koje govori o prolaznosti vremena, o krhkosti materijalnoga, o odgovornosti za darovani život, trenutak vremena ovdje na zemlji, za darovane prilike, ne u strahu nego u radosnoj nadi preobrazbe u kojoj kličemo ‘Tvoj slavni dolazak iščekujemo’.”
Prije završnog blagoslova riječi zahvale uputio je župnik preč. Magić. “Uistinu, ovom službom hvale odgovorili smo svima koji su nas pitali godinama kada ćemo moći ovdje moliti i pjevati. Ovo je doista veliki dan ne samo za ovu Župu nego i za grad Zagreb i cijelu našu Domovinu. Ovo je župna crkva, ali je više od toga. Ona je simbol grada Zagreba i cijele Domovine, identitet našega grada i našega naroda”, rekao je preč. Magdić. Župnik je zahvalio svima koji su pomogli i sudjelovali u obnovi. Misnom slavlju nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Misu je animirao Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci”.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA