Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u BiH

Foto: Cnak

MOSTAR – Hrvatska kulturna zajednica Troplet u sklopu ovogodišnjih Tropletovih dana kulture organizirala je 25. listopada “Večer posvećenu bl. Alojziju Stepincu”. Duhovno-kulturni događaj započeo je najprije svetom Misom u 18 sati u mostarskoj katedrali koju je predvodio biskup msgr. Ratko Perić. Propovijed okupljenim vjernicima koji su ispunili katedralu uputio je msgr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. U koncelebraciji s biskupom Ratkom i msgr. Jurajem bilo je još deset svećenika. Zbor Marija uz dirigiranje don Nike Luburića i orguljsku pratnju s. Matee Krešić svečano je pjesmom pratio misno slavlje. Na kraju svete Mise sve je pozdravio don Krešo Puljić uime HKZ Troplet. Zahvalio je msgr. Batelji na dolasku u Mostar i upućenoj propovijedi kao i Biskupu te pozvao okupljene da ostanu na predstavljanju knjige nakon svete Mise.
U katedralnoj dvorani uslijedio je kulturni program – predstavljanje knjige msgr. Juraja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u Bosni i Hercegovini. O knjizi je najprije govorio sam autor prikazujući pojedine fotografije, dokumente i podatke na slajdovima. Ukratko je predstavio Blaženikov život, a zatim progovorio i prikazao fotografije Kardinalova tri posjeta, putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu, posjećujući biskupe, svećenike, župe i vjernike. Moglo se primijetiti koliko je narod u BiH oduševljeno očekivao i dočekivao bl. Stepinca pri svakome susretu. Uvijek je bio podrška svim biskupima i svećenicima koje je posjetio i s kojima je često izmjenjivao pisma o stanju u Crkvi i društvu.
O knjizi i općenito o kardinalu Stepincu govorio je i biskup Ratko. Kao član Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, naglasio je kako je ova knjiga izvor dokumenata, zapisa i fotografija o Kardinalovoj brizi za Hrvate u BiH. Istaknuo je kako je njegova povezanost s kardinalom Stepincem započela od sjemenišnih dana na Šalati kada je bio na njegovu sprovodu u zagrebačkoj katedrali, susretu s prvim tekstovima i knjigama o Kardinalu, pišući magistarsku radnju s tezom “Uloga kardinala Stepinca u odnosima između Crkve i države”, a traje do današnjih dana.
Biskup Ratko, zajedno s nadbiskupom Vinkom Puljićem i biskupom Franjom Komaricom napisao je uvodne riječi za ovu knjigu gdje je istaknuo kako smo mi, katolički vjernici u BiH, zahvalni msgr. Batelji koji se nesebično dao na publikaciju Blaženikova crkvenoga odnosa i kršćanske ljubavi prema hrvatskim katolicima u BiH. Sedam je biskupa koji su djelovali u BiH za vrijeme Stepinčeva života s kojima je surađivao, susretao se i dopisivao: Josip Stadler, Alojzije Mišić, Jozo Garić, Ivan Šarić, Dragutin Čelik, Petar Čule i Smiljan Čekada.

Izvor: Crkva na kamenu