Božansko Srce Isusovo darežljivo milosrđem

STUDENCI – Župa i svetište Presvetoga Srca Isusova i ove se godine na poseban način duhovno pripremala za proslavu svoga titulara. Otprije je poznato da je Papa proglasio izvanrednu svetu Godinu Božjeg milosrđa kako bismo “probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva” i navijestili slobodu zatočenicima suvremenih ropstava. Stoga je župnik don Ivo Šutalo organizirao devetnicu Presvetomu Srcu Isusovu s temama duhovnih djela milosrđa o kojima su kroz devet dana govorili razni propovjednici. Prve večeri devetnice na Tijelovo propovijedao je studenački župnik don Ivo na temu Djela duhovnoga milosrđa. Naveo je duhovna djela milosrđa kojih se trebamo držati i primjenjivati ih, posebno u ovoj godini posvećenoj Božanskom milosrđu. Fra Miro Šego, čitlučki župnik, govorio je o tome kako dvoumna savjetovati istaknuvši kako se u životu trebamo voditi duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa te u svim prilikama dvoumna posavjetovati, jer ponekad je vrlo malo potrebno da bi nekoga usmjerili na pravi put. Don Damir Pažin, otprije dobro poznat domaćim vjernicima, jer je kao vježbenik godinu dana boravio u župi, u propovijedi je, u skladu s temom iz djela Božanskoga milosrđa, naglasio kako uvijek moramo biti pripravni neuka poučiti. To se ne odnosi samo na stupanj obrazovanosti, nego i na slabost i neukost nas u našoj vjeri. Radost nam je bila tijekom devetnice ugostiti i don Josipa Lebu, dekana i župnika župe Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu, koji je u Studence došao s nekoliko svojih suradnika iz župe. Velečasni Josip je kao duhovnu temu večeri imao treće djelo duhovnoga milosrđa – grješnika opomenuti! Naglasio je kako nikome ne godi nikakva opomena ili kritiziranje, ali da smo mi vjernici uvijek pozvani opomenuti bilo dijete, bilo odrasla čovjeka na prijateljski i odgojiteljski način. Isto tako, trebamo biti spremni i primiti opomenu i ukor ako ga zaslužujemo. U posjet studenačkoj župi došao je i provincijal dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije iz Zagreba, pater Anto Gavrić, koji je govorio o petom djelu Božanskoga milosrđa – žalosna i nevoljna utješiti! Pater Anto istaknuo je kako uvijek trebamo biti u blizini onih koji su u žalosti i tuzi, kada u obitelji netko premine, posebno kad se radi o nagloj smrti koju nitko nije očekivao. O duhovnom djelu milosrđa – uvrjedu oprostiti, govorio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja u Mostaru. Na jednostavan i svima razumljiv način protumačio je vjernicima ovo djelo milosrđa. U vezi s duhovnim djelom milosrđa – nepravdu strpljivo podnositi, don Gordan Božić, župnik u Domanovićima naveo je primjer poznatoga izumitelja Thomasa Edisona koji je prije dvjesto godina bio izbačen iz škole zbog svojih “ideja”, ali je on, upravo zbog svoje strpljivosti, postao jedan od najpoznatijih znanstvenika.
Nakon cjelodnevnoga klanjanja Presvetomu Oltarskom Sakramentu, tijekom uočnice Presvetomu Srcu Isusovu, navečer se mnoštvo vjernika okupilo u crkvenom dvorištu te su skladno i glasno zazivali “Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po srcu svome”. Misu je predvodio don Stjepan Lončar, župnik u Brelima. Tema njegove propovijedi i razmišljanja bilo je djelo Božanskoga milosrđa – za žive i mrtve Boga moliti. Nakon svete Pričesti uslijedila je procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve uz pjevanje litanija Presvetoga Srca Isusova te blagoslov djece.
Na sam dan središnje proslave Presvetoga Srca Isusova, 3. lipnja, bilo je posebno svečano. Predvoditelj svečanoga slavlja u 11 sati bio je zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić. Evanđelje je pročitao đakon Ilija Petković, sin studenačke župe, koji se trenutno nalazi na svojoj đakonskoj praksi u župi Dračevo. Nadbiskup Želimir je, nakon pročitanoga evanđelja, svim vjernicima uputio prigodnu riječ gdje je istaknuo neprocjenjivu vrijednost Srca Isusova koje je ljubilo čovjeka i cijelo čovječanstvo takvom ljubavlju da je ispustilo i posljednju kapljicu krvi za njegovo spasenje. Uz predvoditelja misnoga slavlja, mons. Puljića te domaćega biskupa Ratka Perića i đakona Iliju Petkovića, u svetoj Misi koncelebriralo je još dvadesetak svećenika.
Don Branko Šimović predvodio je završno, večernje misno slavlje govoreći na temu: Srce Isusovo – središte milosrđa. Istaknuo je kako se Srcu Isusovu trebamo svakodnevno utjecati, moliti i ljubiti ga. Posebno je naglasio Providnost Božju koja nas stalno prati te zahvalnost koja uvijek treba biti prisutna u našim srcima, a naša najbolja zahvalnost jest sveta Misa ili Euharistija, koja u svome korijenu nosi značenje zahvalnosti ili zahvaljivanja. Misna slavlja tijekom pobožnosti devetnice svojim skladnim pjevanjem uzveličali su domaći i gostujući zborovi: “Vrelo života” iz Studenaca, crkveni zbor sa Služnja, dječji zbor iz Studenaca “Plavi anđeli”, zbor svete Ane iz Zvirovića, župni zbor svetoga Ante s Humca i dječji zbor župe Domanovići. U sklopu devetnice održana je i večer folklora Studenčica pjesmu nosi – 2016. Na XIV. večeri folklora nastupili su mnogobrojni gosti i predstavili se raznolikim tradicijskim plesovima, napjevima i običajima.
Kroz devetnicu se ispovjedio i pričestio velik broj vjernika koji su dolazili i iz raznih okolnih župa. Htjeli su ove godine iskoristiti izvanrednu duhovnu priliku jer su u župi Studenci u ovoj godini Božjega milosrđa otvorena Vrata milosrđa, što znači da su svi koji su se ispovjedili i pričestili u studenačkoj župi dobili i potpuni oprost.
Ivana Barišić

Izvor: Crkva na kamenu