Bože, budi volja tvoja!

Foto: Cnak

HRASNO – Proslava Kraljice mira na Hrasnu održava se svake godine druge nedjelje mjeseca svibnja od 8. svibnja 1977. Hrašnjanski župnici redovito pozivaju hrvatske biskupe, koji predvode procesiju na Gradinu, izmole Posvetnu molitvu Kraljici mira, blagoslove vozače i vozila i nastave svetom Misom na pogodnu prostoru kamo su usmjerene oči vjernika iz prostrana crkvena dvorišta. Bilo je godina kada se broj hodočasnika uspinjao na nekoliko tisuća, a ove godine (10. svibnja) zbog virusna proljeća bilo ih je nekoliko stotina, uz obdržavanje mjera međusobna razmaka, ne-rukovanja, ni izvan svete Mise ni prije svete Pričesti.
Ovogodišnju svetu Misu, na poziv župnika don Antuna Pavlovića, predvodio je biskup iz Mostara Ratko Perić, apostolski administrator Trebinjske biskupije. Misa je započela u 11 sati. Uz biskupa je bio đakon župljanin don Antonio Krešić. Koncelebrirali su, osim župnika, biskupski vikar župnik iz Trebinja don Ivo Šutalo i broćanski dekan župnik s Gradine don Đuro Bender. Nekoliko je svećenika bilo na raspolaganju za svetu ispovijed. Prvo je čitanje pročitao Marko Pavlović s Bune, maturant u zadarskom sjemeništu i gimnaziji, a Evanđelje don Antonio. Pjevao je župni zbor. Uočen je znatan broj djece ili u naručju majki ili držeći se majčine blizine ili trčeći slobodnom travom. Proslavivši svete Mise u svojim župama, nekoliko je župnika iz Trebinjske biskupije došlo čestitati župniku don Antunu svetkovinu Kraljice mira.
U početku svete Mise župnik je pozdravio župljane, hodočasnike, koncelebrante, svećenike i biskupa, koji je zahvalio Bogu na predivnu danu i uputio se s asistencijom i ministrantima na Gradinu. Za vrijeme procesije pjevale su se Gospine litanije. S Gradine je odjekivala Posvetna molitva koju je 1987. prvi izgovorio kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup. Za vrijeme misnoga slavlja biskup je pozvao vjernike da u svoje molitve uključe ovogodišnje đakone, među kojima je i jedan iz Hrasna, koji bi mogli, bude li volja Božja, biti ređeni za Petrovo, ali ne će biti kasno ako bude i za Veliku Gospu samo da vrijeme bude – zdravo.

Izvor: Crkva na kamenu