Božić je svugdje oko nas

Nedavno je moja prijateljica izgubila novčanik sa svim dokumentima i novcem u istočnom dijelu Mostara. Imala je slučajno jedan telefonski broj zapisan na papiriću koji su pronalazači nazvali te tako s njom stupili u kontakt rekavši da su pronašli novčanik i da joj ga žele vratiti. Kada se našla s njima, vidjela je da su to Romi, “Božja djeca” koja zbog svoje različitosti po stilu življenja često budu uzrok naše osude ili podrugivanja. Svi dokumenti i novac bili su uredno vraćeni.
Podsjeti me, Maleni Isuse, ovoga Božića da si uzeo lude svijeta da posramiš mudre, i slabe svijeta da posramiš jake i neznatne da posramiš umne i učene.
Jeste li čuli za djevojčicu Anu Marinčić iz Mostara koja ide u 6. razred, a ovoga je ljeta pročitala 38 knjiga u Gradskoj knjižnici u Mostaru te time proglašena za “ljetnog najčitatelja”? Kod kuće ima još šestero braće i sestara s kojima se igra i koje često čuva. Jedan zid hodnika u njezinoj kući krase mnoge medalje jer Ana je državna prvakinja u plivanju za svoj uzrast. Mogla je Ana naći izgovore da ne može čitati jer sobu dijeli s dvije sestre pa nema savršen mir za čitanje. Ali u nje izgovora nema: i po žegi u knjižnicu i po buri na plivanje, jer svakim danom želi biti sve bolja i iskoristiti talente koje joj je Bog dao.
Maleni Isuse, svaki dan mi ponavljaj kako nema izgovora za sve moje lijenosti i zakopane talente. Gdje ima volje, ima i načina. Znam od ranije kako čekaš samo moj prvi korak, ostalo sve Ti činiš.

Izvor: Crkva na kamenu