Božić u Siriji

Foto: CNS

DAMASK (RV) – U šestoj godini rata Božić u Siriji izgleda kao prvi kršćanski Božić, ustvrdio je kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Damasku, govoreći za Radio Vatikan. Božić je slavljenje Djeteta Isusa, obiteljski je blagdan, a naše misli odmah lete djeci u Siriji, koja najviše pate, i sirijskim obiteljima. Treba reći da djeca općenito najteže plaćaju teške posljedice ovoga šestogodišnjeg rata. Posljednje slike nam ih pokazuju ozeble, bez krova nad glavom, s obiteljima ili bez roditelja, ponajvećma gladne. Zamislite koliko je djece traumatizirano, koliko ih je ostalo pod ruševinama ili su pali pogođeni metcima, a koliko ih je tek osakaćeno? Možemo reći da je rat bio pokolj nevinih ljudi, istaknuo je kardinal Zenari.
Na primjedbu da rat prijeti sirijskom jedinstvu, rekao je kako Božić potiče na razmišljanje o obitelji, o Svetoj Obitelji, o siromaštvu betlehemske špilje, te na Marijin i Josipov bijeg u Egipat. U Siriji gledamo mnoge obitelji bez krova nad glavom, bez posla, vidimo razdvojene obitelji jer je otac poginuo ili je morao trbuhom za kruhom. Rekao bih da nas Božić potiče na razmišljanje o sudbini mnoge djece i brojnih obitelji koje su živjele svoj križni put i koje još uvijek pate, primijetio je apostolski nuncij.
Na upit o humanitarnoj pomoći rekao je kako se ponavlja ono što se dogodilo kod Isusova rođenja; ravnodušnost je bila onda, a i danas je vrlo velika. Onda su ponizni ljudi, kao što su pastiri, očitovali solidarnost, a mislim da se ni danas ne bi smjela zaboravljati solidarnost prema osobama koje je pogodio ovaj užasni rat. Više od 13 milijuna osoba treba pomoć; premda je doživjela politički neuspjeh, ipak valja priznati da je međunarodna zajednica nazočna i da nastoji ljudima pomoći, a osim nje, tu su i brojne međunarodne humanitarne organizacije. Želio bih istaknuti rad brojnih dragovoljaca u humanitarnim organizacijama, a procjenjuje se da ih je u ratu poginulo više od tisuću, kazao je kardinal.
A na upit osjeća li se Božić u Siriji, rekao je da se u kršćanskim zajednicama kao i uvijek zamjećuje slavljeničko ozračje: pjevaju se božićne pjesme, postavljene su jaslice, a gdje ima struje, osvijetljena su božićna drvca. Slavlja su usklađena s mogućnostima naroda. Napominjem da neke kršćanske zajednice u svojim crkvama u Alepu ne mogu slaviti, jer su oštećene ili su sasvim uništene. Kršćani najviše trpe zbog toga jer ne mogu zajedno slaviti i jer su mnogi kršćani napustili zemlju, poglavito mladi, zaključio je kardinal Zenari.

Izvor: Crkva na kamenu