Božićni dar – nova kuća prognaničkoj obitelji

Foto: Cnak

VINICA – Od kraja veljače 2017. otpočeta je akcija Mjesne zajednice u Vinici, Župe Male Gospe u Vinici i Zavičajnoga društva Zavelim u Splitu prikupljanja novca i svih drugih sredstava za gradnju kuće prognaničkoj obitelji Dražetić u Vinici. Tada se istupilo u javnost same župe i njezina okružja, te svih odseljenika iz svih sela župe Vinice: Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Pasiči i Vinice. Zahvaljujući na svemu svima izgrađena je kuća za staricu Mariju (rođena 1934.) i njezina sina Iliju (rođen 1974.), koji su se srodili s ovim krajem i narodom i ne kane nigdje odavde. U nju su se uselili početkom studenoga 2017.
Među članovima Organizacijskoga odbora bili su i dvojica prijatelja i susjeda, Filip Jurčević i sin pok. Peje Ilija Dražetić. Njih dvojica su skupa s tadašnjim župnikom don Barišom Čarapinom (župnik: 2012.-2017.) i predsjednikom Mjesne zajednice kao i vodstvom Zavičajnoga društva Zavelim najprije riješili u Općini Tomislavgrad stvarno i pravno pitanje terena gradnje kuće na Kovačevu gaju, zatim dozvole i plaćanja svih komunalija, kao i darivanja, te organizirali prikupljanje novčanih i drugih sredstava od pojedinih poduzeća i pojedinaca, među kojima su i svećenici, župni caritasi i karitativna udruga Kap ljubavi.
To je najbolji božićni dar svih darovatelja ovoj obitelji, čija su imena objavljena na Portalu Zavičajnoga društva Zavelim – do početka studenoga 2017. preko 150 imena, a zacijelo ima i onih koji nisu željeli objavljivanje imena, a dali su novac i određene predmete i k tomu sudjelovali su radom u izgradnji kuće.
U župi Vinici u zadnje tri godine župljani i prijatelji iz virskoga dijela Podzavelima pomogli su u izgradnji nove kuće neoženjenoj braći Branku i Zdravku Orloviću – oni iz župe Vinice a kuća na području župe Vir, koja čeka konačno dovršenje i potom njihovo useljenje, te pomogli su u uređenju kuće neoženjenoj braći Petru i Filipu Perkoviću iz Mijakova Polja. Te akcije su hvale vrijedne i pokazateljem su socijalne osjetljivosti župljana i ostalih dobrotvora.

Izvor: Crkva na kamenu