Božja je Riječ svjetiljka životu i svjetlo našem putu

Foto: Cnak

POTOCI – Blagdan Srca Isusova svečano je proslavljen u župi Presvetoga Srca Isusova u Potocima, u petak 23. lipnja. Središnje svečano večernje misno slavlje predvodio je fra Valentin Vukoja, župnik iz Veljaka. U koncelebraciji je bio župnik don Josip Galić, katedralni župnik don Luka Pavlović, don Ante Brajko, također iz katedralne župe te don Ivan Marčić, kapelan iz župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru i don Jakov Renić, župnik iz Pologa. Misna čitanja čitale su časne sestre franjevke iz Samostana koji je na području ove župe, i bogoslov Mate Pehar, a misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor pod vodstvom časne sestre Bibijane.
Mnogo se vjernika okupilo na ovoj svečanoj svetoj Misi u dvorištu crkve oko vanjskoga oltara i spomenika žrtvama ratova. Pozorno su slušali uvjerljivu propovijed fra Valentinovu koji je govorio o veličini riječi Božje ali i riječi ljudske koja u današnje vrijeme pomalo iščezava u međuljudskim odnosima. Samo nam riječ Božja može spasiti dušu, a riječ ljudska biti utjeha na ovome svijetu i u našim međuljudskim odnosima. Zato trebamo svakodnevno razmišljati o riječi Božjoj zapisanoj u Bibliji, ali moramo dobro paziti i na svoje riječi koje drugima mogu biti melem na ranu, ili, ne daj Bože, otrovne strijele. Isusa možemo ljubiti samo ako ga poznajemo, a upoznati ga možemo kroz riječ Božju i u ljubavi prema bratu čovjeku. “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi” (Ps 119,105).
Župnik don Josip iskreno je zahvalio predvoditelju slavlja fra Valentinu, svim prisutnim svećenicima, časnim sestrama, župnim pjevačima kao i s. Bibijani i s. Tereziji iz bjelopoljskoga samostana te svima koji su pripomogli u organizaciji proslave župnoga patrona.
Župnome patronu, proslavi Presvetoga Srca Isusova, prethodila je trodnevnica s pobožnošću koja je započinjala svaku večer u 17,30 sati. Pobožnost Presvetomu Srcu Isusovu animirali su mladi iz župnoga zbora Kirios. Svaka večer trodnevnice imala je molitvenu nakanu. Prvu večer bio je blagoslov djece, druga večer trodnevnice bila je posvećena starim i bolesnim župljanima, a treću večer molilo se za mlade iz ove župe. Treću večer trodnevnice misno slavlje predvodio je don Ante Đerek, župnik župe sv. Stjepana iz Gabele, a na svetoj Misi pjevao je gabeoski župni zbor.

Izvor: Crkva na kamenu