Brisanje duga afričkih zemalja

VATIKAN (VN) – Kampanja za brisanje duga afričkim državama inicijativa je koju podupiru Dikasterij za promicanje cjelovita ljudskog razvoja te Vatikansko povjerenstvo za bolest COVID-19, koje je ustanovio papa Franjo. Kampanja je sada još hitnija zbog pandemije, istaknula je sestra Alessandra Smerilli, zamjenica tajnika Dikasterija, na webinaru održanom 7. travnja u organizaciji spomenutih vatikanskih ustanova, u suradnji s Afričkim Caritasom, Vijećem biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, Konferencijom pokrajina Družbe Isusove u Africi i na Madagaskaru te Udrugom Bogu posvećenih žena Srednje i Istočne Afrike.
Vrijeme je da gledamo, prosuđujemo i djelujemo u ime siromašnih i najranjivijih, rekao je Gabriel Justice Yaw Anokye, nadbiskup grada Kumasi, u Gani, i predsjednik Afričkog Caritasa.
Na webinaru je istaknuto također da, dok se razmišlja o tomu kako suzbiti i pobijediti COVID-19, valja imati na umu pitanje pape Franje o tome kakvi ćemo izići iz krize prouzročene pandemijom: bolji ili gori. Kriza nije izdvojena, nego je povezana s prethodnima te je samo pogoršala već postojeću krizu. Ne može se izići iz te zdravstvene, gospodarske, društvene, političke i kulturne krize bez olakšanja tereta duga. To nije samo tehničko pitanje, ili puka solidarnost, nego pitanje pravde. Ne možemo dopustiti da naša djeca i budući naraštaji plaćaju sve posljedice naših pogrješaka.

Izvor: Crkva na kamenu/VN