Broj Hrvata u Rimu u opadanju

Foto: Cnak

Svake se jeseni prikupljaju svi podatci o rimskim Hrvatima za Hrvatski adresar, koji izdaje Zavod sv. Jeronima. Tako i ove godine, samo nije bilo susreta zbog korone. I ovdje donosimo pregled broja i stanja hrvatskih studenata i drugih vjerskih osoba iz našega naroda koje borave u Rimu. Ove ih je godine 234, što je jedanaest manje u odnosu na prošlu godinu. Može se pretpostaviti da je koronakriza nekim biskupima pomrsila račune. Ili se ipak radi o padu broja zvanja?
Ove godine u Rimu žive i rade 83 svećenika. Od toga su 52 dijecezanska i 31 redovnički. Neki su studenti, njih 54, a neki vrše neku službu u Rimu, na nekoj župi ili u službi Svete Stolice i Vatikana, 29. Bogoslova je 49, od toga 13 dijecezanskih i 36 redovničkih zvanja. Od njih 36, studira ih 28, dok ih je 8 u novicijatu. Svi su raspoređeni u 28 kolegija ili bogoslovija. Najbrojniji je Zavod sv. Jeronima s 27 svećenika.
Časnih je sestara ove godine 84, dvije više negoli prošle. One su jedine čiji se broj povećao. Dolaze iz 13 redovničkih zajednica rasprostranjenih u 24 samostana. Najbrojnije su Školske sestre franjevke Krista Kralja kojih je 24 u četirima redovničkim kućama.
I laici su još uvijek prisutni. Njih 18, od čega 7 mladića i 11 djevojaka, studiraju razne humanističke i prirodoslovne znanosti u Rimu.
Našu biskupiju predstavljaju trojica svećenika i jedan bogoslov: mons. Ivan Kovač, službenik na Kongregaciji za biskupe; don Josip Čule, na post­diplomskom studiju dogmatike; don Marin Skender, moralne teologije te nižepotpisani student teologije.
Ova nam je godina uvelike smanjila susrete koji se redovito održavaju u svetojeronimskom Zavodu, ali molimo zagovor sv. Jeronima, kojemu ove godine obilježavamo 1600. obljetnicu smrti, da nam Bog udijeli mogućnost da naša rimska crkva ponovo odjekne hrvatskim pjesmama.

Zvonimir Rezo

Izvor: Crkva na kamenu