Budimo pravi kršćani poput sv. Marka

Foto: CNAK

MOSTAR – U mostarskoj župi sv. Marka u Cimu, u crkvi posvećenoj Dobromu Pastiru, koja je zajednička za dvije župe (Cim – sv. Marko i Ilići – sv. Luka) okupili su se vjernici kako bi proslavili spomendan zaštitnika i zagovornika ove župe sv. Marka koji se slavi 25. travnja. Misno slavlje započelo je u 18 sati, a vjernici su pristizali i ranije jer je bila prigoda za svetu ispovijed i potpuni oprost u ovoj Godini milosrđa. Župnik don Ivan Perić pozvao je za predvoditelja svečanoga slavlja bivšega župnika ove župe don Jozu Čirku, sadašnjega župnika župe Šipovača-Vojnići. Don Jozo je na početku izrekao zahvalu ali i zadovoljstvo što može sa svojim vjernicima slaviti svetu Misu u ovoj novoj crkvi, sjećajući se kako je bilo u prijašnjoj privremenoj kući. Uz don Jozu u koncelebraciji su bili don Luka Pavlović, katedralni župnik, don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja u Mostaru, don Josip Galić, župnik iz Potoka, fra Ferdo Boban, župnik iz Gradnića, dok je župnik don Ivan vodio sviranje i zborsko pjevanje župnoga zbora na koru. Za ispovijed su na usluzi vjernicima bili fra Ivan Ivanda iz Goranaca i fra Antonio Šakota iz župe Petra i Pavla u Mostaru.
Don Jozo je u propovijedi govorio o sv. Marku kao uzoru kršćanske vjere koju je naučavao i potvrdio svojom mučeničkom smrću. Iako nema mnogo podataka o njegovu životu, dovoljno je Evanđelje koje nam je ostavio kao putokaz kojim nam je hoditi. I naš je život poput autoputa s četiri trake: poslušnosti, trpljenja, pomirenja i ljubavi. Na nama je kako ćemo i kojim trakama kroza život “voziti”. Ako ne hodimo jednim od ovih putova, zapitajmo se jesmo li vjernici, jer svi ovi putovi vode prema Bogu. A ako se “vozimo” suprotnom trakom, onom udaljavanja, nismo spremni opraštati, trpjeti i ljubiti. Nemamo vremena ni razumijevanja za druge, a to znači ni za Boga. Biti vjernik, kršćanin, biti onaj tko će riječima i djelima slijediti Krista, znači hoditi putom kojim je išao i sv. Marko ali i svi drugi sveci. Taj put vodi nas do Boga kako bismo postigli vječno blaženstvo.
Župnik don Ivan na kraju je pozvao vjernike da se zadrže u predvorju crkve uz razgovor i osvježenje, a svećenike u Svećenički dom s nadom da će uskoro započeti gradnja župne dvorane i kuće gdje će se svakodnevno moći okupljati vjernici nakon svetih Misa.
U župi je organizirana trodnevnica kao svojevrsna duhovna obnova i priprava za proslavu Markovdana. Misno slavlje u petak, 22. travnja, i subotu, 23. travnja, u 18 sati predvodio je i propovijedao don Ivan Marčić. U nedjelju, 24. travnja, misno slavlje u 16 sati predvodio je mjesni biskup mons. Ratko Perić, kada je podijelio sakrament svete potvrde 31 krizmaniku.

Izvor: Crkva na kamenu