Carigrad osuđuje “majčinstvo” Bugarske pravoslavne Crkve

Portal Orthodoxie.com, od 17. veljače 2018., donosi vijest da je Sveti Sinod Carigradskoga patrijarhata, održan od 7. do 9. veljače ove godine, ocijenio protukanonskima postupke Bugarske pravoslavne Crkve (BPC), koji se odnose na pokušaje Makedonske pravoslavne Crkve (MPC). Nakon molbe, objavljene 23. studenoga 2017., po kojoj je Sveti Sinod “Crkve u Makedoniji” priznao Bugarski patrijarhat kao svoju majku-Crkvu i pozvao na euharistijsko jedinstvo s Patrijarhatom, Sveti se Sinod Bugarske Crkve zauzeo, zajedno s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim, da “potpuno surađuje s njom tako da je zagovara i podržava kod mjesnih pravoslavnih Crkava da bi se poduzele sve mjere potrebne za uspostavu njezina kanonskoga statusa”.
U tu svrhu Bugarski je patrijarhat uspostavio Sinodsku episkopsku komisiju da pregovara s komisijom MPC-a i s drugim mjesnim pravoslavnim Crkvama kako bi se uspostavio kanonski status Crkve u Makedoniji. Donosimo imena članova komisije da se vidi kako su Bugari sve ozbiljno uzeli k srcu:
Kiprian Dobrinov, episkop Stare Zagore, predsjednik;
Gavriil Dinev, mitropolit Loveča;
Nikolaj Sevastianov, episkop Plovdiva;
Antonij Mihalev, mitropolit zapadne i središnje Europe;
Ivan Kostadinov, episkop Varne i Velikoga Preslava;
Serafim Dinkov, mitropolit Nevrokopa;
Nahum Dimitrov, mitropolit Ruse i
Grigorij Cvetkov, mitropolit Vrace.
Bugarska Crkva ima 15 episkopa, 1500 svećenika, 2600 župa/parohija i više od osam milijuna vjernika. Spomenute je njezine akcije Carigradski ekumenski patrijarh odbacio kao protukanonske, a da se ne govori o negativnu stajalištu Srpske pravoslavne Crkve koja sebe smatra majkom Crkve u Makedoniji. Makedonska pravoslavna Crkva ima 10 eparhija i toliko episkopa, oko 500 svećenika i toliko župa s oko dva milijuna vjernika. Mitropoliti dviju Crkava, po pet sa svake strane, već su se susreli u Sofiji 22. prosinca prošle godine i izradili plan po kojem bi se odvijao njihov zajednički rad na uzajamnu priznanju i priznanju MPC-a od drugih pravoslavnih Crkava. Kako će se dalje odvijati dijalog u pravoslavnom svijetu, otkrit će budući potezi i Bugara i Makedonaca kao i svih drugih koji su na neki način izazvani da se izjasne o ovom neobičnu pokušaju.

Izvor: Crkva na kamenu