Carigrad priznao mitropolita Rostislava

Francuska Orthodoxie javlja 14. siječnja 2016. da je problem Pravoslavne crkve Čeških zemalja i Slovačke, kojoj do sada Carigradski patrijarhat nije priznavao primasa, konačno riješen. Pitanje priznanja mitropolita Rostislava Gonta nedavno je riješeno u razgovorima na Fanaru u Carigradu pod predsjedanjem mitropolita pergamskoga Ioannisa Zizioulasa (r. 1931.). Mitropolit Rostislav zatražio je oproštenje od Ekumenskoga patrijarha zbog uvrjedljivih izjava koje je bio izgovorio na sastanku svoga klera protiv Patrijarhata i grčkoga naroda. Zahtjev za oproštenjem igrao je odlučnu ulogu u pozitivnu rješenju neugodna slučaja. Sada još preostaje da se uspostave dobri odnosi između Rostislava i Simeona Jakovljeviča (1926.), mitropolita Olomuca, kojega je do sada Carigradski patrijarhat priznavao kao predstojatelja (locum tenens) i time je uklonjena još jedna smetnja Svepravoslavnom Saboru.
– O povijesti Pravoslavne crkve u Češkim zemljama i Slovačkoj pisali smo u prošlom broju Crkve na kamenu (2/2016.). Carigrad je priznao tu Crkvu 1923., pa u novom je ruhu priznala Moskva 1951., pa je Carigrad opet priznao 1998. Moskva se opet umiješala 2014. Nastavlja se natjecanje oko primata, osobito u režiji “Drugoga Rima” – Carigrada i “Trećega Rima” – Moskve. Kao što se Carigrad tijekom stoljeća, od Carigradskoga koncila 381. preko Kalcedona 451. otimao Prvomu Rimu, tako se “Treći Rim” od pada Carigrada 1453. otimao “Drugomu Rimu”.
U Svesvetoj Pravoslavnoj Crkvi još nije riješeno temeljno pitanje, postavljeno na “Tajnoj večeri”: “Tko bi od njih bio najveći?” (Lk 22,24). Kada na to pitanje odgovore, ili kada se toga pitanja odreknu, puno će se lakše i sazivati i održavati sveti i veliki Sabori. I ne jedan. I ekumena će živjeti s puno manje živih rana!