Čeljevske svečanosti

Foto: Cnak

ČELJEVO – U nedjelju, 23. lipnja 2019., biskup je Ratko slavio pučku svetu Misu u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Čeljevu. Pozvao ga je župnik don Tomislav Ljuban da u župi, u koju se preselio ostatak njegove obitelji iz Rotimlje, od 1975. godine, i vanjskim načinom obilježi Pedesetu obljetnicu svoga svećeništva. U Čeljevu su pokopani biskupovi roditelji otac Grgo 1985. i majka Anica 1986.
Prije početka svete Mise osmero djece iz osnovne škole odrecitiralo je po jednu strofu pozdrava. A dvojica drugih osnovaca počastila slavljenika, jedan pozdravom, a drugi darom “zlatne” misnice i štole, svećeničkih simbola. Biskup je zahvalio i župniku i župljanima na pažnji i sve uključio u svetu Misu.
U propovijedi biskup je, u skladu s nedjeljnim Evanđeljem (Lk 9,18-24), govorio o događaju u Cezareji Filipovoj. Tu je Isus svojim izabranicima postavio dva temeljna božanska upita, koja su upućena i svakomu od nas: Što govori svijet, tko sam ja? A učenici stanu nagađati: Neki kažu da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći da si Jeremija ili jedan od drevnih proroka. A on će im na to: A vi, što vi kažete, tko sam ja? Petar se digne i dočeka sa svom sigurnošću i vjerom: Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga! (Mt 16,16). Ili: Ti si Krist-Pomazanik! (Mk 8,29). Ili: Ti si Pomazanik Božji (Lk 9,20). Drago bijaše Isusu da je Petar pogodio! Ima barem jedan koji razumije tko je on, Isus.
Poslije propovijedi biskup je krstio malu Petru, unuku brata mu Nikole. Bila je tu i Petrina sestra Slavica i braća Nikola i Grgo. Vjenčao im je i roditelje, Tihomira i Ivanu, u Gradcu, 2007.
Biskup je posebno zahvalio Bogu na daru svećeništva i svećeničkoga djelovanja, od 1969. godine, kao i svima koji su sudjelovali u njegovu odgoju i koji su ga pratili molitvom kroza život. Spomenuo je kako smatra osobitom Božjom milošću da je između ljudskih bolesti, kojih nije nedostajalo, i ljudskoga zdravlja, mogao redovito vršiti svećeničku i biskupsku službu, osobito zadaću propovijedanja Božjega nauka i mogućnost objavljivanja raznih duhovnih spisa.
Poslije svete Mise župnik je Ljuban sa župljanima Čeljeva pripremio i domjenak u župnoj dvorani koja još nije posve dogotovljena, ali je za ovu priliku bila spremna ugostiti goste i župljane.
Ovo je slavlje bilo svojevrstan uvod u proslavu patrona župe Čeljevo – Presvetoga Srca Isusova. Priprava je nastavljena kroz duhovnu trodnevnicu: utorak, 25. lipnja, misno slavlje u 19 sati predvodio je don Vinko Raguž, župnik iz Dračeva, srijeda, 26. lipnja, svetu Misu predvodio je don Stipe Gale, župnik iz Aladinića, četvrtak, 27. lipnja, misno slavlje predslavio don Dragan Filipović, župni vikar iz Čapljine. U petak, na svetkovinu Srca Isusova, svetu Misu u 11 sati predvodio je župnik don Tomislav. A svečanu svetu Misu proslave Presvetoga Srca Isusova u nedjelju, 30. lipnja predvodio je fra Marin Karačić, župni vikar s Humca.

Izvor: Crkva na kamenu