Crkva treba obeshrabrivati poticanje ilegalne migracije i trgovinu ljudima

Foto: CTV

VATIKAN (RV) – Jasnim i nedvosmislenim učiteljstvom valja obeshrabriti i odbiti promicatelje ilegalne imigracije i trgovine ljudima, jedna je od zadaćâ Crkve, koja je istaknuta na Biskupskoj sinodi o mladima. Pred stotinama mladih čiji snovi, mogućnosti i sposobnosti nestaju u Mediteranu, sinodski su oci ponovo istaknuli kako Crkva treba potaknuti industrijalizirane zemlje da ulažu u one siromašne, posebice što se tiče tehnologije znanja i iskustva, kako bi svi mladi mogli pridonijeti razvoju svoje zemlje, te kako ne bi bili primorani emigrirati.
Na sinodi se, među ostalim, razmišljalo o sakramentu pomirenja, te je istaknuto da oprost valja osloboditi bilo kakva opterećenja i otkriti njegovu dimenziju dara. U tomu je bitan ispit savjesti, važan u evangelizaciji i odgoju mladih za jasnu ideju o tomu što je grijeh i što je suvišak, te kako bi im pomogao raspoznati znakove Božje nazočnosti u njihovu životu.
Mladi nisu pozvani ostati zauvijek mladi, nego trebaju odrasti i zauzeti se kako bi pridonijeli izgradnji Crkve, istaknuli su sinodski oci. U konačnici, nije važno je li netko svećenik, zaposlenik, roditelj, ili samac; odgovoriti na Božji poziv znači slijediti poziv i biti svet u svakoj životnoj odluci. Stoga će, zahvaljujući živim svjedočanstvima, pastoral zvanja trebati ponovo osmisliti i ojačati na svim područjima, kako bi svaka mlada osoba shvatila svoj poziv u životu.
Sinodski su oci istaknuli također nutarnju slobodu koja priječi da drugi manipuliraju s mladima, da ih povuče mnoštvo. Slobodni smo, naime, ako, u ispravnoj savjesti, nasljedujemo Isusa i njegove zapovijedi. Ali, odgajati mlade za slobodu pretpostavlja traženje istine, jer mladi traže vjerodostojnost svojih odgojitelja, žele pastire koji su dosljedni s onim što propovijedaju, pastire koji znaju živjeti Riječ i zauzimati se oko siromašnih.

Izvor: Crkva na kamenu