Crkve u Njemačkoj osuđuju odluku Saveznoga ustavnog suda o eutanaziji

Foto: Cnak

BONN (IKA) – Njemačka biskupska konferencija u Bonnu i Vijeće Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD) u Hannoveru na Čistu srijedu 26. veljače oglasile su se oštrom kritikom sudske odluke, poručujući da će se i dalje odlučno boriti da organizirane ponude eutanazije ne postanu “prihvatljiva normalnost” u Njemačkoj. Predsjednik Njemačke BK kardinal Reinhard Marx i predsjednik skupštine EKD-a biskup Heinrich Bedford-Strohm u zajedničkom priopćenju upozoravaju na suptilni pritisak koji brojnost i dostupnost ponuda medicinski potpomognutoga samoubojstva ima na osobe u izrazito teškim životnim situacijama da same skončaju život i “nikome ne budu na teret”.
Crkve ističu da se iz odnosa prema bolesti i smrti određuju osnovna pitanja ljudskosti i etičkoga temelja društva. Poručuju da se dostojanstvo i vrijednost čovjeka ne smije definirati prema njegovoj učinkovitosti i korisnosti za druge, zdravlju ili dobi nego činjenici da je stvoren na sliku Božju.
Savezni ustavni sud u Karlsruheu 26. veljače izbacio je iz Ustava zabranu eutanazije, odnosno članak 217 koji onemogućuje mogućnost institucionalizirane eutanazije i prihvaćanje “pomoći trećega” u samoubojstvu. Smatraju da je odlukom iz godine 2015. Bundestag, donji dom njemačkoga Parlamenta, želio onemogućiti pojedincima i tvrtkama “stvaranje biznisa sa smrću”. Suci izričito ističu da parlament kao zakonodavac ima pravo regulirati pomoć pri samoubojstvu ali ako pritom zajamči samu mogućnost medicinski potpomognutoga samoubojstva.
U razgovoru za Vatican News voditelj Katoličkog ureda u Berlinu mons. Karl Jüsten, ocijenio je da je vrlo problematično što ta sudska odluka smatra samoubojstvo civilizacijskom tekovinom, što pokazuje preokret u sustavu vrjednota. Dosad je zapravo vrhovni cilj bio zaštita života, što je Savezni ustavni sud uvijek ponovo pokazivao. Sada je prvi put donesena odluka po kojoj prioritet ima pravo pojedinca na samoubojstvo.
Nakon ove odluke Ustavnoga suda mnogi očekuju i promjenu zakona o opojnim sredstvima koji je zabranjivao nabavu lijeka koji se u Švicarskoj koristi za eutanaziju.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA