Čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi

Foto: Cnak

SUTINA – Svečani zvuk zvona sa sutinske crkve pozvao je cijeli kraj na proslavu zaštitnika ove župe sv. Antu Padovanskog. Misno slavlje započelo je u 11 sati pjevanjem litanija i procesijom iz crkve prema vanjskome oltaru i do kipa sv. Ante. Svetu Misu predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a u koncelebraciji je bio sutinski župnik don Slaven Ćorić, vinjanski župnik don Joko Blažević te posuški župnik fra Mladen Vukšić. Svetu je Misu svojim pjevanjem animirao Veliki župni zbor iz Posušja.
Fra Miljenko je u propovijedi osobito istaknuo sv. Antu kao uzora svetosti svima nama u svakodnevnome životu i radu kako bismo ostali čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Na završetku svete Mise župnik don Slaven zahvalio je svima onima koji su na bilo koji način pomogli u pripremama za ovo slavlje, kao i tijekom devetnice i trodnevnice uoči proslave zaštitnika župe.
I ovogodišnja pobožnost 13. utoraka kao i devetnica i sadržajem bogata duhovna trodnevnica uoči svetkovine sv. Ante bila je prilika župljanima Sutine, ali i okolnih mjesta, po primjeru ovoga sveca koračati prema Kristu i susresti se s njime u svetoj ispovijedi i u Euharistiji. Devetnica je trajala od 4. do 12. lipnja kada se u župi molila pobožnost sv. Anti, a zatim je slijedila sveta Misa u 18 sati. Župna ispovijed organizirana je 6. lipnja te su svi imali priliku dostojno se pripraviti za spomendan sv. Ante. Prvu večer trodnevnice, 10. lipnja, svetu Misu predvodio je msgr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup, a pjevala je klapa “Grga” iz Posušja. Drugu večer misno slavlje predvodio je fra Valentin Vukoja, župnik Posuškoga Gradca, a pod Misom je pjevao zbor iz Rakitna. Treću večer devetnice misno slavlje predvodio je don Ivan Perić, župnik župa Cim i Ilići iz Mostara, a pjevao je zbor mladih iz ove župe. Zanimljivo je napomenuti da su svi propovjednici tijekom trodnevnice i na blagdan sv. Ante bili srebreni jubilarci, tj. ove godine proslavljaju 25 godina svoga misništva. Neka ih dragi Bog, po zagovoru sv. Ante, nagradi za njihovo svećeničko i biskupsko služenje i podari im još mnogo godina djelovanja na dobro svih nas vjernika.

Izvor: Crkva na kamenu