Đakonsko ređenje četvorice kandidata

Foto: www.mandino-selo.com

KONGORA (KIUM) – Na blagdan sv. Stjepana, đakona i prvomučenika, mostarski biskup msgr. Ratko Perić, u dogovoru s ocem provincijalom fra Miljenkom Štekom, mjesnim župnikom fra Stjepanom Martinovićem i kandidatima za red đakonata, u župi Presvetoga Srca Isusova u Kongori, Duvanjski dekanat, zaredio je četvoricu kandidata:
– za Mostarsko-duvanjsku biskupiju Josipa Radoša,
– za Hercegovačku franjevačku provinciju: fra Juru Barišića, fra Jozu Hrkaća i fra Roberta Kavelja.
Bilo je to slavlje koje je odisalo duhovnom snagom i crkvenim jedinstvom. A stoljetna župa Kongora – veliki jubilej svečano je proslavila 13. kolovoza 2017. – po prvi put doživjela je da se u župnoj crkvi podijeli sveti red đakonata. Stoga je i bilo veliko vjerničko zanimanje i odaziv na ovo duhovsko – sakramentno slavlje.
U koncelebraciji s biskupom bilo je dvadesetak svećenika, a među njima i provincijal fra Miljenko, generalni vikar don Željko Majić i dekan fra Vinko Kurevija. U asistenciji bogoslovi, dijecezanski i redovnički – franjevački. Svima ravna biskupov osobni tajnik don Pero Miličević. Božićnu pjesmu započinje uvježbani župni zbor, a sav narod prihvaća te pjesmom i molitvom daje Bogu slavu i moli za novoređenike da ih Bog podrži u njihovoj odlučnosti da mu se u potpunosti predaju, sada u redu đakonata, a doskora, ako Bog da, i u redu svećeništva.
Kandidate za ređenje biskupu su predstavili generalni vikar don Željko i tajnik Provincije fra Stanko Ćosić. Uslijedila je biskupova propovijed. Nakon propovijedi nastavak ređenja: obećanje da će vjerno, marljivo, u beženstvu i molitvi vršiti đakonsku službu te obećanje poslušnosti dijecezanskom biskupu a redovnici i zakonitu redovničkom poglavaru. Biskup, svećenici i vjernici molili su klečeći litanije Svih Svetih, a đakoni prostrti na pod pred oltarom. Polaganje biskupovih ruku nakon kojih je izgovorena ređenička molitva jest sam čin ređenja. Nakon što su župnici rodnih župa novoređenicima pomogli obući đakonsko ruho, đakoni su ponovo pristupili pred biskupa koji im je predao Evanđelistar uz poziv da ono što naviještaju i druge uče i sami žive. Obred ređenja završio je cjelovom mira i iskrenim čestitkama.
Đakoni su pričestili Bogu zahvalne roditelje, rodbinu i ostale vjernike. Sve je na početku pozdravio župnik fra Stjepan, a prije završna misnoga blagoslova biskupu je zahvalio i ređenicima čestitao provincijal fra Miljenko.
Župnik fra Stjepan pripravio je objed za biskupa i svećenike, ređenike i njihovu rodbinu te sve vjernike počastio u župnoj dvorani.

Izvor: Crkva na kamenu