Đakonsko ređenje i otvaranje sinodna hoda

Foto: Cnak

MOSTAR – Po posvetnoj molitvi i polaganju ruku mostarsko-duvanjskoga biskupa i trebinjsko-mrkanskoga upravitelja mons. Petra Palića, tijekom svečanoga misnog slavlja u mostarskoj stolnici u subotu, 30. listopada, u 11 sati, sveti red đakonata primila su petorica kandidata: don Nikša Pavlović za Trebinjsko-mrkansku biskupiju te kandidati Hercegovačke franjevačke provincije fra Franjo Ćorić, fra Ivan Hrkać, fra Franjo Markić i fra Ivan Slišković.
Biskup Petar pozdravio je na početku svete Mise okupljene vjernike, kandidate i njihovu rodbinu, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku, generalnoga vikara don Nikolu Menala, svu braću svećenike i redovnike, bogoslove i sestre redovnice.
Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, biskup je izrekao homiliju istaknuvši: “Veliko se otajstvo događa danas pred našim očima. Kao što je u svoje vrijeme prorok Izaija doživio nešto veoma neobično i nesvakidašnje te bio svjedokom veličanstvene Božje objave, tako smo i mi danas svjedoci Božjega djela koje se na sakramentalni način događa ovdje i sada.” Obraćajući se ređenicima biskup je na kraju propovijedi poručio: “Dragi kandidati, istina je, ostavili ste mnogo, mnogo ćete i primiti. Ali, ako sve ostavite, primit ćete nasljedstvo koje će zasjeniti najsvijetlije blago ove zemlje. Kada se odričemo nečega za Isusa, Isus nam vraća nešto što je bolje od onoga što smo žrtvovali.”
Svečanosti su nazočili rodbina, prijatelji i župljani ređenika. Ljepoti svečanosti pridonio je katedralni zbor “Marija”, pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića i uz orguljašku pratnju s. Matee Krešić.
Na kraju euharistijskoga slavlja biskup Petar otvorio je sinodni proces rekavši: “Draga braćo i sestre! Papa Franjo je 10. listopada ove godine svečano otvorio Sinodni hod za cijelu Crkvu. I mi se odazivamo Papinu pozivu i danas otvaramo sinodni hod u našim partikularnim crkvama Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj, u nadi da će nam pomoći otkriti važnost zajedništva i važnost sudjelovanja u poslanju koje svatko od nas ima u Crkvi. Na otvaranju novoga procesa, Papa je rekao da kršćanska zajednica mora odražavati ‘Božji stil, koji putuje stazama povijesti i sudjeluje u životu čovječanstva.’ Ovo je ‘vrijeme da druge gledamo u oči i slušamo što imaju reći, da izgradimo odnos, da budemo osjetljivi na pitanja svoje braće i sestara’, kaže Papa. ‘Trebamo se čuvati da ne postanemo ‘muzejska Crkva’, lijepa, ali nijema, s mnogo prošlosti i malo budućnosti’, upozorava nas Papa.”

Izvor: Crkva na kamenu