Đakonsko ređenje u mostarskoj katedrali

Foto: Cnak

MOSTAR – Po posvetnoj molitvi i polaganju ruku biskupa mostarsko-duvanjskoga i upravitelja trebinjsko-mrkanskoga msgr. Petra Palića, tijekom svečanoga misnog slavlja u subotu, 21. studenoga, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, sveti red đakonata primila su osmorica kandidata: Ivan Aničić, Branimir Bevanda, Tomislav Rajič, Vinko Nenadić (kandidati Mostarsko-duvanjske biskupije), Tomislav Crnogorac, Marko Bandić, Džoni Dragić te Antonio Primorac (kandidati Hercegovačke franjevačke provincije). U svečanom misnom slavlju sudjelovalo je 50-ak svećenika, a pod svetom Misom pjevao je katedralni zbor “Marija”. Svečane litanije Svih Svetih otpjevao je don Ivan Bijakšić. Na misnom slavlju bili su nazočni roditelji i uža obitelj naših ređenika. Biskup je svima okupljenima, a posebno ređenicima izgovorio prigodnu homiliju te naglasio da će novoređenici najbolje posvjedočiti današnje ređenje ako budu živjeli po primjeru Isusa Krista Vrhovnoga Pastira i ako budu svojim vlastitim životom svjedočili svoju vjeru i svoje redovničko poslanje u današnjem svijetu.
Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja, a zatim su đakoni primili i odjenuli štolu, znak đakonskoga služenja i dostojanstva i zaogrnuli se dalmatikom.
Poslije svete Mise uslijedilo je bratsko i prijateljsko čestitanje te fotografiranje, a onda je upriličen zajednički objed, koji je bio popraćen ugodnim razgovorom i lijepim druženjem. Mladim đakonima čestitamo i želimo im sretan put prema oltaru, jer će oni na ljeto biti zaređeni za svećenike i u svojim župama slaviti Mlade Mise.

Izvor: Crkva na kamenu