Daleko od doma, ali blizu Bogu

Foto: Cnak

ROŠKO POLJE – Slio se narod podno silnoga Zavelima, 24. lipnja, kako bi proslavio svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, patrona župe Roško Polje. Svečana procesija s kipom sv. Ivana tradicionalno je prethodila misnome slavlju koje je ove godine predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
Ova je župa službeno utemeljena 1758. godine. U svakom je vremenu bilo teško biti pravi kršćanin, ali mi se čini da je u ovom našem dobu to posebno teško. Srca današnjih ljudi su prenatrpana željama isključivo za materijalnim dobrima i brigom oko tih dobara da u njima više nema mjesta za Boga i duhovne vrijednosti. Događa se prava utrka za blagostanjem i što je najpogubnije, ne trči se više iz siromaštva u blagostanje kao što se to nekada činilo, nego se želi otići iz blagostanja u još veće blagostanje, između ostaloga je rekao fra Miljenko u svojoj homiliji.
Žalostan sam što je puno Rožana otišlo u svijet, ali sam isto tako radostan što im je zavičaj i sveti Ivan ostao u srcu pa mu se uvijek rado vraćaju, čuvajući tako svoju svetu vjeru. Današnji blagdan mi dopušta da vas zamolim da se uvijek vraćate na mjesto iz kojega ste ponikli i u kojemu ste dobili blagoslov za svoj život, dodao je propovjednik. Na kraju misnoga slava riječi zahvale uputio je roški župnik fra Jozo Radoš Đoka, a svakako treba dodati da je slavlje svojim skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor.

Izvor: Crkva na kamenu