Dali su život za slobodu

Foto: Cnak

GRADINA – U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, 13. srpnja prije 29 godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina i gradova s juga Hercegovine. U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihovu najveću žrtvu, na Gradini je podignut križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja, gdje se slavi sveta Misa te se polažu vijenci i pale svijeće.
Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.
Nakon misnoga slavlja kojega je predslavio don Ljubo Planinić, župnik iz Stoca, a u koncelebraciji bilo je petnaestak svećenika, vijence ispred križa na Gradini položili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti grada Čapljine s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Hrvatskoga narodnog sabora, te OS BiH. U spomen na branitelje himnu “Lijepa naša” otpjevala je muška klapa “Trebižat” koja je pjevala i za vrijeme svete Mise.

Izvor: Crkva na kamenu