Dan Bogu posvećenih osoba

Foto: Cnak

MOSTAR – Otkako je sveti Ivan Pavao II., papa, 1997. godine odredio da se 2. veljače, kada se u Crkvi slavi blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu, obilježava i Dan Bogu posvećenih osoba, svake godine, od 2. veljače 1998. do danas, redovnici i redovnice koji pastoralno djeluju na području hercegovačkih biskupija u poslijepodnevnim satima sabiru se na molitvu, redovito u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, a svetu Misu predvodi i prigodnu riječ uputi mjesni biskup Ratko Perić. Tako je bilo i ove godine.
Nešto više od 100 redovnica i redovnika zajedno s redovničkim pripravnicima, kandidaticama, postulantima i postulanticama, novacima i novakinjama došlo je u Gospinu katedralu kako bi molili za milost još većega posvećenja i za snagu redovničkoga poslanja te za redovnički pomladak u domaćoj i općoj Crkvi. Prije misnoga slavlja, u 15 sati, sve je pristigle uveo u slavlje sakramenta pomirenja pokorničkim bogoslužjem don Željko Majić, generalni vikar. Za vrijeme ispovijedanja krunicu su predmolile postulantice i kandidatice.
Svetu Misu, uza suslavlje desetorice svećenika, predslavio je mjesni biskup, koji je u početku pozdravio franjevce i karmelićane, te članice ženskih zajednica: franjevke, franjevke od Bezgrješne, klanjateljice Krvi Kristove, karmelićanke Božanskoga Srca Isusova, milosrdnice sv. Vinka Paulskoga i služavke Maloga Isusa. Biblijska su čitanja čitale redovnice, Evanđelje navijestio fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca, a molitvu vjernika izrekli su postulant i novak. Za vrijeme pokorničkoga bogoslužja i svete Mise pjevale su sestre juniorke Školskih sestara franjevaka, Mostarske provincije Svete Obitelji.
Biskup Ratko u propovijedi govorio je o Isusu u odrasloj dobi, o njegovu prikazanju u životu, napose na Kalvariji. O susretu s dvjema sestrama, pravim časnim sestrama, Martom i Marijom, kako se one posvećuju Gospodinu.
Nakon misnoga slavlja zajedništvo je, uz okrjepu, nastavljeno u katedralnoj dvorani.

Izvor: Crkva na kamenu