Dan bolesnika i rođendan Caritasove “Betanije”

Foto: Cnak

ČAPLJINA – Na blagdan Gospe Lurdske navršile su se četiri godine od otvaranja Caritasova doma za stare i iznemogle s hospicijem “Betanija” u Čapljini. Ova ustanova, koja je u četiri godine medicinsku, socijalnu, psihološku i duhovnu skrb pružila preko 120 bolesnika i njihovih obitelji, nastoji svake godine obilježiti svoj rođendan. Bolesnici, mali dio pokretnih, a većina u kolicima i pod nadzorom vrijednih medicinskih sestara i njegovateljica danima su se pripremali za blagdan blaženoga Alojzija Stepinca za kada je odlučeno da se upriliči proslava četvrtoga rođendana doma “Betanija” i blagdan zaštitnice bolesnika Gospe Lurdske.
Socijalna radnica pripremala je starice i starce, bolesnice i bolesnike kako bi pjesmom zahvalili Kristu i Gospi na svakoj vrsti potpore koju im pružaju u njihovim patnjama, ali i strpljenju koje pružaju zaposlenicima ovoga doma. Nakon Mise neki rekoše da je sve to puno bolje izgledalo na probama opravdavajući se da su bili pod tremom. Međutim, kada ih je na kraju predvoditelj svete Mise ravnatelj Caritasa don Ante Komadina pohvalio svi su s osmjesima na licima izlazili iz molitvenoga prostora “Sv. Franjo Asiški” u čapljinskoj “Betaniji”.
Na katu, odnosno u dnevnome boravku doma i hospicija već je bila spremna slavljenička torta s četiri svjećice. Tortu je u društvu dviju korisnica prerezao ravnatelj Caritasa don Ante. Nakratko su bolesnici zaboravili na sve svoje zdravstvene probleme koji su ih i doveli u ovu ustanovu. Ukusna torta i meza zaslužni su da barem na nekoliko minuta zaborave na pregršt tableta koje su popili nakon doručka, a koje ih čekaju i nakon ručka. Znaju oni da ih ta medicinska terapija ne može zaobići, ali su sigurni i u to da ni oni ne će zaobići onu duhovnu terapiju koja im je važnija od ove prethodne – kontinuiranu molitvu Gospi Lurdskoj i blaženom Alojziju Stepincu.

Izvor: Crkva na kamenu