Dan Teološko-katehetskog instituta

Foto: Cnak

MOSTAR – Euharistijskim slavljem i svečanom akademijom 16. studenoga obilježen je Dan Teološko-katehetskog instituta. Budući da je spomendan sv. Alberta Velikoga bio u nedjelju, 15. studenoga, proslava je organizirana dan poslije s manjim brojem prisutnih, zbog epidemioloških mjera, ali u istom svečanom i radosnom tonu kao i dosadašnjih godina. Prvi dio slavlja sačinjavala je sveta Misa slavljena u mostarskoj katedrali u 11 sati koju je predvodio biskup msgr. Petar Palić, moderator Teološko-katehetskog instituta. U koncelebraciji bili su don Marko Šutalo, predstojnik Instituta, don Mislav Šaškor, župnik župe Kraljice Mira iz Makarske te biskupov tajnik don Domagoj Markić. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su studenti, a pjevao je VIS “Gloria” iz katedralne župe. Nakon što je don Marko pročitao Evanđelje, biskup Petar je studentima, profesorima i djelatnicima Instituta te prisutnoj rodbini i prijateljima studenata uputio prigodnu homiliju.
Okupili smo se u našoj katedrali kako bismo ovom Euharistijom zahvalili Gospodinu za sve njegove darove i kako bismo molili zagovor sv. Alberta Velikoga u ovoj akademskoj godini. U ovu Euharistiju želimo na poseban način uključiti naše prvostupnike i magistre religijske pedagogije i katehetike, koji su danas na završetku svoga studija, ali i na početku jedne nove etape svoga života, istaknuo je biskup Petar. “Evanđelist Luka nam u današnjem evanđeoskom odlomku opisuje kako Isus liječi slijepca. Dva su preduvjeta bitna za ozdravljenje: slijepac moli i ne da se ušutkati i slijepac vjeruje. Teolog bez molitve postaje čisti špekulant, a bez vjere ostaje nedorečeni teoretičar”, kazao je biskup.
Na kraju homilije biskup Petar istaknuo je: “Draga braćo i sestre, nemojmo reći da nemamo vremena za molitvu. Imamo vremena za sve stvari koje su nam zaista važne u našem životu. Tim stvarnostima dodajmo molitvu! Shvatimo to zaista ozbiljno u svom životu, ne samo općenito, nego osobito svakodnevno. Tada ćemo i mi uspjeti održati nutarnji mir. Sveti Albert nam je dao primjer. Naš je poziv danas po svom životu donijeti Krista da zasja ovom svijetu. Svatko od nas nosi Kristovo svjetlo u sebi i ta Svjetlost je tu da svijetli u svijetu. Neka nam u ovom nastojanju pomogne zagovor sv. Alberta Velikog, Marije Majke Crkve, čiji zagovor molimo i ova Euharistija koju slavimo i kojom se hranimo.”
Nakon svete Mise u Velikoj katedralnoj dvorani uslijedio je drugi dio svečanosti, akademski čin dodijele diploma. Pozdravne riječi na početku svečane akademije uputio je predstojnik Instituta dr. don Marko Šutalo rekavši kako ovom Akademijom, skromnijom nego dosadašnjih godina zbog pandemije koja je proizvela nesigurnost te nam je ograničen broj okupljenih, želimo obilježiti Dan TKIM-a i promovirati osam sveučilišnih prvostupnika i devet magistara religijske pedagogije i katehetike. Pozdravio je moderatora TKIM-a biskupa Petra, sve djelatnike TKIM-a, profesore te osobito studente ovog Instituta. Uslijedio je čin promocije i predstavljanje kandidata:
prvostupnici – Vinka Lesko, Jelica Martinović, Martina Poje, Katarina Raič, Filip Šantić, Jelena Šutić, Katarina Vučić, Ana-Marija Zloić,
magistri – Franciska Alerić, Maja Babić, Ana Čutura, Matea Ćavar, Josipa Gašpar, Marija Kozina, Dragana Pehar, Josipa Šimunović, Danijela Vukoja.
U ozračju današnje svečanosti, na Dan Teološko-katehetskog instituta, podijeljene su i nagrade najuspješnijim studentima: Mariji Kozina i Josipi Gašpar. Također, nagrade i zahvale profesorima: za 20 godina rada te promicanje ugleda i položaja ove visokoškolske ustanove u njezinu poslanju bivšem zamjeniku predstojnika i profesoru Svetoga Pisma mr. sc. Jozi Čirki te zahvale za životno djelo dobili su profesori Instituta: mr. sc. Tomo Knežević i mr. sc. Lucija Petrović koji od ove akademske godine odlaze u mirovinu.
Na kraju je predstojnik don Marko, u ime studenata i profesora Teološko-katehetskog instituta, svim slavljenicima čestitao na uspjehu i postignuću. Čestitao je njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima.

Izvor: Crkva na kamenu