Dan Teološko-katehetskoga instituta Mostar

Foto: Cnak

MOSTAR – Teološko-katehetski institut u Mostaru Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u petak 15. studenoga 2019., na svetkovinu sv. Alberta Velikoga, zaštitnika Teološko-katehetskoga instituta, svečano je obilježio svoju godišnju proslavu, Dan Instituta. Slavlje je započelo u katedrali Marije Majke Crkve svečanom Misom u 10 sati koju je predslavio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. dr. Ratko Perić u suslavlju petorice svećenika, profesora Instituta i Fakulteta u Sarajevu. U svojoj propovijedi biskup se posebno obratio studentima Instituta naglašavajući kako je odgoj djece, kojima budu poslani, bitan u njihovoj odgovornoj službi.
Nakon misnoga slavlja i kratke stanke uslijedila je svečana akademija s promocijom u velikoj katedralnoj dvorani s početkom u 11 sati. Prvo je nastupio Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta. Zbor je uz glasovirsku pratnju prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac, profesorice Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i pratnju Katedralnoga orkestra u aranžmanu i pod ravnanjem prof. Nike Luburića otpjevao akademsku himnu Gaudeamus koju je skladao D. Strada, bolonjski biskup godine 1267. Potom se nazočnima obratio predstojnik TKIM-a doc. dr. sc. Marko Šutalo. Pozdravio je najprije mjesnoga biskupa i moderatora Teološko-katehetskoga instituta, msgr. Ratka Perića, zatim prof. dr. sc. Darka Tomaševića, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, sve profesore i djelatnike ove cijenjene ustanove, potom prof. dr. sc. Vesnu Kazazić uime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića, gosp. Darka Juku uime predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije prof. dr. sc. Nevenka Hercega, sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama, sve nazočne goste iz akademskih zajednica iz Mostara i Sarajeva, sve studentice i studente Instituta, posebice one koji će primiti diplome i na kraju sve prisutne. Uputio je i riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli prirediti i održati proslavu Dana Teološko-katehetskoga instituta.
Potom je uslijedila svečana promocija diplomiranih studenata. Promovirana su dva studenta prvostupnika religijske pedagogije i katehetike koji su završili preddiplomski studij i jedanaest studenata magistara religijske pedagogije i katehetike, koji su završili diplomski studij (master). Promaknuto je ukupno trinaest sveučilišnih prvostupnika i magistara religijske pedagogije i katehetike. Nakon svečane promocije studenata predstojnik Instituta uručio je nagradu diplomantici Ruži Hrkać za pisani diplomski rad i nagradu nenastavnog osoblja Ljilji Drežnjak, tajnici Teološko-katehetskog instituta.
Tijekom svečane akademije nastupila je i mostarska sopranistica Nikolina Zovko s dvije glazbene točke: Panis angelicus (C. Franck) i Ave Maria (F. Schubert), uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović. Voditeljica programa bila je Ana-Marija Zloić, studentica treće godine studija na Teološko-katehetskom institutu.

Izvor: Crkva na kamenu