Dan Trebinjske biskupije

Foto: Cnak

TREBINJE – Svršetak mjeseca rujna i prekrasan sunčan dan sigurno su pripomogli da se ove godine mnoštvo naroda slije u trebinjsku stolnicu na Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije u povodu liturgijske proslave njezina zaštitnika sv. Mihovila arkanđela.
Ta je svetkovina ove godine proslavljena u nedjelju, 30. rujna, u trebinjskoj katedrali Male Gospe u 12 sati. Svetu Misu predvodio je msgr. Ratko Perić, a koncelebrirali su gotovo svi svećenici Trebinjske biskupije iz petnaest njezinih župa. Velik broj hodočasnika, zajedno sa svojim župnicima, stigao je autobusima, a drugi dio prispio je osobnim automobilima ne samo iz Trebinjske biskupije, nego i s područja Dubrovnika i okolice koji su svojim korijenima vezani uz ovaj hercegovački kraj i dan.
Don Ivo Šutalo, katedralni župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju, na početku slavlja pozdravio je biskupa Ratka, dekane don Ivicu iz Neuma i don Rajka iz Stoca i sve svećenike, bogoslove i časne sestre, a poseban je pozdrav uputio predstavnicima Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske koje je predvodio novoposvećeni vladika gospodin Dimitrije Rađenović kojemu je ujedno i čestitao prošlonedjeljno rukopoloženje i ustoličenje i zaželio Božji blagoslov u njegovoj novoj apostolskoj službi.
Liturgijsko pjevanje, misna čitanja, molitvu vjernika i ministriranje ove godine preuzela je župa Prenj na čelu sa svojim župnikom don Milom Vidićem.
Biskup Ratko u početku je zahvalio župniku organizatoru i svim svećenicima i hodočasnicima, sudionicima ovoga biskupijskoga slavlja, napose je pozdravio nedavno rukopoložena arhijereja Dimitrija i njegovu pratnju i zaželio da i njega i sve svećenstvo, monaštvo i narod pravoslavni ove Hercegovačko-zahumske eparhije prati moćan zagovor sv. Mihaela arkanđela, kojega jednako štuje i jedna i druga Crkva. U svojoj homilijskoj riječi biskup je istaknuo jednu od velikih oznaka Mihovila arkanđela: borbenost! On se svojom nebeskom moći, od Boga darovanom, i osobnom odlučnošću zauzeo protiv Luciferova zla uperena na Boga, na dobre anđele i na ljude. Njegovo nebesko ime “Mi-ha-El = Tko-je-kao-Bog” trebalo bi stalno odjekivati u svima nama, potaknuo je biskup Ratko, kako bismo se i sami mogli Bogu pokloniti i pokorno mu služiti u svome svakodnevnom životu, upravo onako kako mu je vjerno i smjerno služio sv. Mihovil arkanđeo. A boriti se vatreno i žarko protiv svake luciferske oholosti i zla kojim se Sotona nabacuje na nas izvana.
I Gospodin je Isus pokazao takvu uzornu borbenost i u pustinji kada ga je napasnik napastovao, i u Cezareji Filipovoj kada je iz Petrovih usta čuo riječi koje ga odvraćaju od volje Oca nebeskoga, i u Getsemaniju u agoniji ili samrtnoj borbi kada se još žarče molio Ocu nebeskomu da ne popusti u vršenju Njegove svete volje i na Kalvariji kada mu je đavao govorio na usta neprijatelja da siđe s križa pa će mu vjerovati! Isus je ostao ustrajan i borben do kraja. Takva treba biti i njegova Crkva, Mistično Tijelo njegovo.
Prenjski je zbor na kraju svete Mise u znak zahvalnosti Trojednome Bogu predvodio himan “Tebe Boga hvalimo”, a cijela crkva pjevala. Župnik je don Ivo zahvalio biskupu, dekanima, svim svećenicima, a napose prenjskoj župi za animiranje misnoga slavlja, te svim vjernicima i hodočasnicima koji su svojim sudjelovanjem – pjesmom i molitvom – uzveličali zajedničku svetkovinu sv. Mihovila arkanđela kao i liturgijski Dan Trebinjske biskupije. Nakon biskupova blagoslova i otpjevane završne pjesme brojni su vjernici ostali još u crkvi kako bi izvršili svoj privatni zavjet i posebno Bogu, po zagovoru sv. Mihovila, zahvalili za tolika dobročinstva i ljubav koje neprestano u svom svakodnevnom životu osjećaju.
Na uočnicu, u subotu 29. rujna u 20 sati, u katedralnoj crkvi u Trebinju održan je 12. orguljski koncert u čast sv. Mihovila arkanđela u izvedbi renomirane orguljašice Josipe Leko iz Splita. Orguljski koncert jedinstven je glazbeni događaj za grad Trebinje koji se svake godine održava u katedralnoj crkvi za sve ljubitelje orguljske glazbe ali i klasične glazbe u cjelini. Neka sv. Mihovil, zaštitnik Trebinjske biskupije, uvijek bdije nad njezinim svećenicima i vjernicima, prati ih svojim nebeskim zagovorom kako bi ostali vjerni Kristu, ljubili svoju svetu Crkvu, te svjedočili svoju kršćansku vjeru.
Župnik je pozvao biskupa Ratka i vladiku Dimitrija te sve svećenike u župnu kuću na prigodno čašćenje i bratski razgovor.

Izvor: Crkva na kamenu