Dan župnoga zajedništva i božićni koncert

Foto: Cnak

STUDENCI – Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca, svetom Misom u 17 sati te božićnim koncertom nakon svete Mise u Pastoralnom centru obilježen je Dan župnoga, vjerničkog i kulturnog zajedništva župe Presvetoga Srca Isusova u Studencima. Katolička Crkva na ovaj dan slavi spomendan na nevinu djecu koju je dao ubiti židovski kralj Herod bojeći se za svoje prijestolje. Kako nije uspio naći novorođenoga Boga, Isusa Krista, dao je ubiti svu djecu do dvije godine starosti. Moćni kralj u strahu za vlast oštricu svoga mača okreće na one najmanje i najnevinije u njegovu kraljevstvu, malenu i nevinu dječicu.
Misno slavlje na blagdan Nevine dječice u župnoj crkvi i svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima slavio je mjesni župnik don Ivan Perić u suslavlju s don Brankom Šimovićem, umirovljenim svećenikom studenačke župe. U propovijedi don Ivan je upozorio na novovjeke Herode i Herodijade koji oduzimaju život nerođenima i nemoćnima moleći roditelje i one koji će to postati da ni po koju cijenu ne čine takvo što. Koliki i danas nose krv nevinih na svojim rukama. Možda mogu ubiti savjest u sebi, ali Boga ne mogu, kao što to nije mogao ni Herod. Na kraju svete Mise uslijedio je blagoslov djece koja su se okupila oko jaslica.
Nakon svete Mise, točno u 18 sati, u Pastoralnom centru započeo je tradicionalni božićni koncert kojeg su pripremili mladi iz župe. Uvodnu pjesmu “Svim na zemlji” izveli su svi izvođači te tim činom pozdravili su sve okupljene župljane i goste. Nakon toga uslijedio je i pozdrav voditeljice Gabrijele Pehar. Na koncertu su, uz dugogodišnje izvođače, okupljeni imali priliku čuti i nove izvođače što je izmamilo osmijeh i veselje na licima zbog spoznaje kako će se dugogodišnja tradicija imati kome predati na čuvanje kada za to dođe vrijeme.
Prema programu su zatim nastupili najmlađi izvođači, djeca iz vrtića i produženoga boravka u Pastoralnom centru u Studencima, a nastupili su s pjesmom “Danas je tvoj rođendan”. Potom su djeca iz “Malog folklora” nastupili s plesovima Hercegovine, a dječji zbor “Plavi Anđeli” otpjevali su pjesmu “Zvončići”.
Pjevačka skupina “Izvor” nastupila je s pjesmom “U se vrijeme godišta” s napjevom “Dalmacija”, obrada Stipišić – Tambača. Mješoviti župni zbor “Vrelo života” dojmljivo je otpjevao pjesmu “Glorija”, a Škola sviranja, njih dvadesetak, pripremilo je dvije pjesme koje je otpjevao Stanko Barišić. Kako je to nekad izgledalo pokazalo je “Zlatno tamburaško srce” s izvedbom pjesme “U se vrijeme godišta”, a u svom elementu bili su i “Bećari” koji su izvedbom još jednom oduševili. Na kraju su mladi folkloraši otplesali “Linđu” i skrenuli pozornost na svoje umijeće. Ne treba ni napominjati da su ispraćeni ovacijama.
Nakon što su djeci podijeljeni božićni darovi, druženje je nastavljeno u dvoranama Pastoralnog centra, pjevalo se i sviralo na gitarama, mandolinama, tamburicama.

Izvor: Crkva na kamenu