Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

Foto: Cnak

DUBROVNIK – Veličanstvenim koncertom Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Pro Musica iz Mostara u prepunoj dubrovačkoj katedrali u subotu 6. travnja započeo je desetodnevni niz raznovrsnih kulturnih događanja u Dubrovniku u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture. Manifestaciju je otvorio dubrovački biskup Mate Uzinić. Na svečanom koncertu otvorenja manifestacije uz Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor Pro Musica iz Mostara nastupili su solisti: Martina Zadro, sopran, Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran, Aljaž Farasin, tenor, i Leonardo Janni, bas (Italija). Koncertom je dirigirao Marc Tardue, a na programu je bio “Ante Crucem”, djelo I. Kuljerića skladano upravo za dubrovački orkestar, te “Requiem u d-molu, K. 626” W. A. Mozarta.
U sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku organizirana su predavanja, predstavljanja knjiga, duhovni koncerti i druga kulturna događanja: korizmeni križni put serpentinama Srđa, predstavljanje knjige biskupa Ratka Perića Nada koja ne postiđuje, predavanje “Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale (predavač dr. sc. Mario Šlaus), izložba “Arhitekt Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije grada Rima”, predavanje “Jeziva i slatka smrt” (predavač prof. dr. sc. fra Ante Vučković), Noć crkvenih muzeja, duhovna večer Katedralnih madrigalista, koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije…
Desetodnevnu manifestaciju Dani kršćanske kulture, koja se u isto vrijeme odvija i u Splitu i Šibeniku, u Dubrovniku organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i nakladna kuća “Verbum” iz Splita.

Izvor: Crkva na kamenu