Desetljeće od ubojstva misionarke č. s. Lukrecije Mamić

Foto: Cnak

GRABOVICA – U utorak, 30. studenoga 2021., na spomendan apostola sv. Andrije proslavljena je 60. obljetnica posvete župne crkve sv. Ante Padovanskog u Grabovici. Misno slavlje predvodio je nadbiskupijski povjerenik za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslav Banić, a u koncelebraciji su bili župnik don Blaž Ivanda, zatim brat pok. Lukrecije umirovljeni svećenik don Luka Mamić, te još sedam okolnih svećenika. Vjernika je bio manji broj, zacijelo zbog snijega, poledice i jake hladnoće.
Propovjednik je u svojoj propovijedi najprije govorio o ovoj župnoj crkvi kao zajedničkom domu svih župljana, u kojem se najbolje osjećaju jer su u blizini oltara na kojem se slavi sveta Misa koja je izvor naše životne snage. Govor o ovoj crkvi kao građevini i kao domu okupljanja Božjih sinova i kćeriju povezan je sa 60. obljetnicom njezine posvete, ali i kao o crkvi u kojoj su se mnogi krstili, a među njima i č. s. Lukrecija Mamić, čija se 10. obljetnica mučeničke smrti u misijskoj postaji države Burundije slavila na današnjoj svetkovini (ubijena 27. 11. 2011.). Propovjednik je rekao one najvažnije biografske podatke o ovoj misionarki, a o njezinu životu i djelu opširnije je govorila s. Mariangela Galić, provincijalna poglavarica Družbe sestara Službenica Milosrđa za vrijeme razgledanja izložbe slika iz života i djelovanja spomenute sestre u župnoj pastoralnoj dvorani.
Za vrijeme ove svete Mise pjevao je Župni zbor pod vodstvom župnika don Blaža koji je dio popijevki i svirao, kao i član Zbora Petar Kovač.
Poslije misnoga slavlja svi prisutni vjernici i svećenici otišli su u obližnju župnu pastoralnu dvoranu, koju je biskup Pavao Žanić nazvao “Škola dobrote” prigodom njezina blagoslova 28. studenoga 1971. U toj dvorani postavljeni su panoi sa slikama iz života i djelovanja č. s. Lukrecije, što ih je tumačila spomenuta s. Mariangela.

Izvor: Crkva na kamenu