Dječje “Sidro” u Gabela Polju

Foto: Cnak

Dobro je poznato kako se djeca najviše vesele praznicima, ali na žalost vrlo često ih provedu uz TV, mobitel, računalo ili se dosađuju. Stoga su mladi u Gabela Polju došli na ideju – ove je godine, po prvi put, u župi Presvetoga Trojstva održan skup pod nazivom “Sidro” uz blagoslov župnika i pod vodstvom s. Dijane Mlinarić, karmelićanke BSI te još 32 animatora. Program za 140 djece osnovnoškolskoga uzrasta održavao se od 23. do 25. travnja. A cilj “Sidra” bio je približiti Isusa i posvjedočiti vjeru na zabavniji, kreativniji način. Sudjelovalo je najviše djece iz Gabela Polja, ali i iz Gabele, Metkovića, Čapljine, Ljubuškog, Čitluka te iz Otrića.
Ples, igra, molitva, razne aktivnosti i radionice poput kreativne, folklorne, dramske, plesne, športske, ekološke, kuharske i medijske, ono je što su djeca imala priliku raditi za vrijeme trajanja “Sidra”. Program je započinjao svakoga dana okupljanjem djece u 13 sati, a zatim su se prikazivanjem skeča, kojega su izvodili animatori, djeca uvodila u temu dana. Što nam je potrebno za čvrstu vjeru, čemu se nadamo i On, u koga nikada ne gubimo nadu, bile su teme koje su obilježile ovaj susret. Vrhunac dana bila je sveta Misa koja je označavala kraj susreta za taj dan. A nakon svete Mise mladi su imali priliku kušati ono što su im pripremale vrijedne ruke kuharske sekcije.
Upravo ono na osnovi čega je i nastala sama inicijativa da se ovaj skup organizira, a to je da djeca svoje praznike ne provode pred ekranima i na mobitelima, oni su to i prepoznali pa nam je tako učenica 8. razreda Gabrijela rekla: “Sve u svemu bilo je zabavno i poučno i veoma mi se svidjelo što smo se okupili u ovako veliku broju i što nismo na mobitelu. Nadam se da će ovakvih događaja biti više, a ne samo za blagdane i praznike, te da malo duže traje.”
Zadovoljstvo i sreću nisu krili ni sami animatori koji su osmislili cijeli ovaj program i potrudili se na svojstven način približiti se djeci i družiti se s njima.
“Radost koju vidiš na djeci nezamjenjiva je i to je ono što nas animatore motivira”, izjavila je animatorica Rada.
Svoju veliku podršku “Sidru” pružili su roditelji, župnik, ali i dobročinitelji bez kojih ne bi bilo moguće sve ovo organizirati. Stoga svima od srca veliko hvala. Do nekoga novog “Sidra”.

Matea Jurković

Izvor: Crkva na kamenu