Djevice, bez grijeha začeta, moli za nas!

Foto: Cnak

HRASNO – Župna zajednica župe Hrasno proslavila je svoj patron, svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, svečanim misnim slavljem, u 11 sati. S obzirom na sve okolnosti ovoga kraja i župe, okupilo se podosta vjernika, više od stotinu, i popunili su župnu crkvu. Bog nas je obdario relativno lijepim vremenom koje je omogućilo dolazak  na slavlje Zaštitnice župe. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Marin Krešić, ovogodišnji mladomisnik, rodom iz Mostara, sada župni vikar župe Gradina koji je imao vrlo lijepu propovijed uz ovu svetkovinu. Uz njega i župnika domaćina don Antuna Pavlovića u koncelebraciji su bili: biskupski vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije i trebinjski župnik don Ivo Šutalo; dekan trebinjskoga dekanata i neumski župnik don Ivica Puljić; dekan stolačkoga dekanata i stolački župnik don Rajko Marković, župnik župe Dračevo don Vinko Raguž i župnik župe Domanovići don Gordan Božić. Na raspolaganju vjernicima za svetu ispovijed bili su: don Anđelko Planinić, župnik župe Hutovo i don Pero Pavlović, župnik župe Ravno i župni upravitelj župe Trebinja. Budući da je bio radni dan, pa su đaci bili u školi, bio je samo jedan ministrant, Anđelo Šutalo, koji je uspješno obavio ministrantski posao.
Za ovo slavlje župljani su se pripremali trodnevnicom, uz mogućnost svete ispovijedi, svetu Misu i pobožnost u čast Gospi, na kojoj je sudjelovalo onoliko vjernika koliko je moglo doći, uglavnom, oko dvadesetak! Misno je slavlje praćeno lijepim pučkim pjevanjem misnih dijelova i Gospinih pjesama.
Na kraju svete Mise, nakon župnikove zahvale Bogu, Gospi, vjernicima koji su sudjelovali u ovom slavlju, pojedinačno svim svećenicima i predvoditeljima liturgijskoga pjevanja, predvoditelj i propovjednik, mladomisnik don Marin, udijelio je mladomisnički blagoslov (vrijedi godinu dana, do novih mladomisnika!) svima okupljenima. Neka Bog blagoslovi ovu župu i njezine župljane kako bi i dalje mogli donositi duhovne plodove.

Izvor: Crkva na kamenu